OSLO: Hun fikk norsk teaters høyeste utmerkelse for sin innsats som Laura i «Glassmenasjeriet» av Tenessee Williams. Forestillingen gikk på Nationaltheatret i vår.

Juryen skriver i sin begrunnelse: «Hun får prisen for sin fremstilling av en sky, sårbar og livsudyktig kvinne. I denne rollen var hun intens, men stillferdig, hjerteskjærende, men fri for all sentimentalitet: Tolkningen var gnistrende scenekunst, og opplevdes som ren teatermagi».

Kraftprestasjon Skuespiller Sven Nordin (50) gikk til topps i kategorien beste mannlige hovedrolle med rollen som Isak Sellanrå i «Markens grøde» som gikk på Nationaltheatrets hovedscene i vår.

Juryen sier: «Hans brede følelsesregister og hans høyst personlige temperament gjorde hans rolletolkning til en strålende kunstnerisk innsats – og til en kraftprestasjon av de sjeldne».

Sebastian Hartmanns mye omtalte oppsetning av «Markens grøde» fikk prisen for årets teaterprosjekt. Denne prisen ble delt ut av kulturminister Trond Giske (Ap).

Årets debutant Skuespiller Alexander Rykov (21) ble kåret til Årets debutant for sin innsats som spelemannen i «Spelemann på taket» som gikk på Oslo Nye Teater i vår. Om debutanten sier juryen: «Foruten å briljere musikalsk, imponerte og sjarmerte han med sin spontane spilleglede og sitt utrolige sceniske nærvær.»

Skuespiller Pål Sverre Valheim Hagen fikk prisen for beste mannlige birolle for sine tolkninger av Bjørn Disel i «Verdas mest forelska par» av Rune Belsvik, og av hanen i «Ingen skriv til obersten» av Gabriel García Márquez, begge på Det Norske Teatret.

Skuespiller Hildegunn Riise fikk prisen for beste kvinnelige birolle for tolkningen av bestemoren i Agota Kristofs «Tvillingar»på Det Norske Teatret.

Statuett Prisvinnerne mottar Hedda-statuetten som er utformet av kunstneren Nina Sundbye.

Juryen som nominerer de ulike kategoriene er en faglig jury oppnevnt av Norsk teaterlederforum. I år besto juryen av Thoralf Berg, IdaLou Larsen, Elisabeth Leinslie, Tom Remlov, Kristian Seltun og Anne Cath. Sommerfeldt.

Blant årets prisutdelere var tidligere statsminister Kåre Willoch, språkforsker Helene Uri, Microsoft-direktør Grete Faremo, byrådsleder Erling Lae (H) og forfatter Unni Lindell.