OSLO: Nå granskes banken av Kredittilsynet. Spørsmålet er om storbanken har gjort seg skyldig i innsidehandel eller misbruk av fortrolige opplysninger som den fikk i et møte med Norges Bank fire dager før redningspakken ble lansert og samme dag storsalget av statsobligasjoner startet.

Beregninger Finansavisen har gjort, viser at fortjenesten kan være rundt 23 millioner kroner. Dagens Næringsliv anslår at DnB NOR har tjent mellom 40 og 45 millioner kroner, mens NHH-professor Thore Johansen anslår at fortjenesten maksimalt er rundt 70 millioner kroner. Gevinsten er uansett å regne som småpenger i det store bildet, mener Johansen.

— Utenkelig

At toppledelsen i DnB NOR har brukt innsideinformasjon er helt usannsynlig, mener Johnsen.

Professoren mener det er utenkelig at toppledelsen ville satse sine egne stillinger, bankens stilling og hele det norske finansmarkedets renommé ved å gjøre noe slikt.

DnB NOR-sjef Rune Bjerke avviser at han skal ha utnyttet vennskapet med statsminister Jens Stoltenberg (Ap), men Bjerke kan ikke garantere at andre i selskapet ikke har misbrukt informasjon om regjeringens redningspakke.

— Generelt kan jeg si at det er vanskelig å utelukke noe som helst nå om dagen, sier Bjerke til NRK.

Skjer 10-20 ganger

Det er ikke uvanlig med transaksjoner av statsaksjer i den størrelsen som DnB NOR gjennomførte torsdag 9. og fredag 10. oktober, ifølge banken.

Ottar Ertzeid som er ansvarlig for bankens meglerhus, sier til Dagens Næringsliv at posisjonsendring av denne størrelsen ikke er unormal og gjøres typisk 10-20 ganger i året.

DnB NOR nettsolgte obligasjoner for 2,3 milliarder kroner på ukens to siste dager før krisepakken ble presentert søndag 12. oktober, mot bare 79 millioner kroner og 288 milioner kroner de to første ukedagene.

Kunne gjette

Økonomiprofessor Thore Johnsen mener at man ikke trenger å ha fått nobelprisen i økonomi for å gjette seg til hvordan en redningspakke fra staten ville se ut.

— Staten har ikke så mange andre steder å hente penger enn gjennom statsobligasjoner, særlig når det er snakk om å bedre bankenes langsiktige finansiering. En eller annen lenger nede i DnB NORs organisasjon kan ha fattet beslutningen om salg av obligasjonene, helt uavhengig av samtalene som foregikk med Norges Bank på toppnivå. Vedkommende kan ha lagt sammen to og to og fattet en beslutning, sier Johnsen til Aftenposten.

Samme avdeling

Samme avis melder også at det var den samme avdelingen i DnB NOR som fikk konfidensiell informasjon om krisepakken, som samme dag gjennomførte storsalget av statsobligasjonene.

En kilde hevder overfor avisen at de som var med på møtet mellom Norges Bank og DnB NOR torsdag 9. oktober, tilhører markedsavdelingen i banken, DnB NOR Markets.

Dette er den samme avdelingen som gjennomfører kjøp og salg av verdipapirer i finansmarkedene.

Kredittilsynet vil ikke kommentere om salget kan ha en sammenheng med møtet, eller om de som møtte Norges Bank var fra avdelingen som solgte obligasjonene.

Kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnB NOR vil ikke kommentere hvem som var med på møtet med Norges Bank.