Bruken av norrøne symboler i forsvaret har blitt sterkt kritisert, og forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sa i går at slik ordbruk og symboler ikke kan aksepteres. Men symbolbruken stammer ikke fra enkeltsoldater. Den kommer fra Forsvaret selv, skriver Klassekampen.I Telemark Bataljons eget vervemateriale for Afghanistan-oppdrag beskrives soldatenes virke i bataljonen som en videreføring av norsk militærhistorie fra vikingtiden: «Vikingene var soldater; blant de dyktigste på sin tid». Vikingene hadde ifølge brosjyrene utferdstrang og mot. De gikk i internasjonal tjeneste. Telemark Bataljons soldater «er vår tids norske vikinger», er konklusjonen.

Telemark Bataljon har også et vikingskip som sitt merke, og det legges vekt på dette slektskapet i rekrutteringsmaterialet fra 2002 til 2009. 2010 er det første året vikingsymbolikken uteblir.

Telemark bataljon har vært stasjonert i Afghanistan siden 2003. Oberstløytnant og sjef for de om lag 450 soldatene og befalene i Telemark bataljon Lars Lervik poengterer at bruken av norrøne ord og symboler i bataljonens materiale er fjernet fra i fjor.

– I brosjyren fra 2009 og fra i sommer er det ingen referanser til vikingtiden. Slik jeg tenker så er bataljonen etablert nå. Vi bygger den nå rundt vårt verdigrunnlag, erfaringene på Balkan og i Afghanistan og vår historie som vi kan trekke helt tilbake til 1628. Det er nok historie å ta av, og vi trenger ikke vikingene, sier oberstløytnant Lervik, som har vært sjef for bataljonen i én måned, til Klassekampen. (©NTB)