Fredag vil Kystverket legge fram en plan over hvilke steder oljen har truffet land, og hvordan det skal ryddes opp etter havariet. Planen er ikke komplett, men de foreløpige resultatene viser at oljen har truffet land 180 steder. 120 av 1.900 kilometer strandlinje på strekningen fra Grimstad til Larviksfjorden er berørt. 250 personer vil arbeide med strandrensing fram til desember.

Tallene er foreløpig grove estimater. I neste uke håper Kystverket å legge fram en plan med opprydningsmetoder, prioritering, mannskapsbehov og kostnader for hvert enkelt sted som må ryddes, skriver Aftenposten.

100 personer i Telemark, 100 personer i Vestfold og 50 personer i Aust-Agder må jobbe fram til desember for å rydde opp der oljen har truffet land. Oljesølet vil bli ryddet av en kombinasjon av frivillige og profesjonelle mannskaper.

I Aust-Agder, som har sluppet lettere unna oljesølet, regner de med å være ferdig med oppryddingsarbeidet tidligere.

– Et naturreservat vil bli sanert grundigere enn en vanlig holme, sier Alf Kristiansen, leder av strandrensegruppen i Kystverket.

Ifølge Kystverket er det for tidlig å si noe om prislappen på opprydningen. 500 millioner kroner kan oppryddingen komme til å koste, har leder for Interkommunalt utvalg for akutt forurensing i Vestfold tidligere sagt til NRK. Til sammenligning kostet det 245 millioner kroner å rydde opp etter Server-forliset utenfor Fedje.