Etter det NRK kjenner til skal han ha fått beskjed om dette i et brev fra biskopen i Oslo, Ole Christian Kvarme.

Biskop Kvarme vil verken bekrefte eller avkrefte nyhetsmeldingen:

– Jeg svarer til NTB som jeg allerede har sagt til NRK, nemlig at jeg kan bekrefte at jeg har samtaler med Einar Gelius. Men innholdet i de samtalene er selvfølgelig mellom ham og meg. Og derfor kan jeg verken bekrefte eller avkrefte noe ut over det.

Kvarme avviser å svare på øvrige spørsmål, og viser til det svaret han allerede har gitt.

Ifølge NRK skal den angivelige avskjedssaken opp på et ekstraordinært møte i Bispedømmerådet i slutten av måneden.

Likte boka dårlig

I oktober ga Oslo-biskopen overfor NTB uttrykk for at han var svært kritisk til Gelius' bok «Sex i Bibelen», som kom ut i høst. Han likte dårlig presseoppslagene og den påfølgende debatten.

Kvarme sa blant annet at han syntes han hadde sett nok av det Gelius kaller «kåtskap, lyst og glede i Bibelen», allerede før han hadde lest boka.

– Jeg reagerer på avsnittene som allerede er gjengitt i mediene. Det er nok til å si at jeg gjerne skulle vært boka foruten, sa Kvarme.

Nå bekrefter han overfor VG Nett at han «naturligvis» har lest boka.

Ikke fremmet

Harald Hegstad, som er leder i Oslo bispedømmeråd, ønsker ikke å bekrefte NRKs opplysninger om at avskjedssaken skal opp på et ekstraordinært møte i slutten av måneden.

– Jeg vet at biskopen jobber med denne saken, men det er ikke fremmet noen sak for oss ennå. Vi må ta stilling til saken når den eventuelt havner hos oss, sier Hegstad til Dagbladets nettutgave.

På teppet

Einar Gelius har tidligere vært kalt inn til biskopen minst fem ganger siden 2007 for sin uortodokse tolkning av presterollen, ifølge Vårt Land. Så langt har han beholdt jobben.

Debattredaktør i den kristelig orienterte avisa, Jon Magne Lund, sier han ikke er overrasket dersom det stemmer at Kirken nå vil fjerne Gelius:

– På den ene siden er det overraskende, fordi jeg trodde det fortsatt pågikk samtaler for å finne annen løsning. På den andre siden har det vært så mange problemer med Gelius' prestetjeneste de siste årene, at dette ikke er særlig overraskende, sier Lund til NRK.

– God kollega

Få kolleger har uttalt seg om denne saken, til Gelius' skuffelse. En som har tatt bladet fra munnen, er Sunniva Gylver, også hun fra Oslo.

– Det er ikke presters oppgave å sementere fordommene om kirken, skriver Gylver på verdidebatt.no.

– Einar Gelius er en god kollega i Gamle Oslo som jeg har glede av å samarbeide med, og han har gjort og gjør mye bra. Men dette kunne han spart seg, og det har jeg sagt til ham, skriver hun.

NTB lyktes ikke i å få kommentarer fra Gelius tirsdag kveld. (©NTB)