ARENDAL: – Grunnen til at Steinsåsgruvene er interessante for politiet, er at vi ønsker å undersøke så mye som mulig rundt området rundt Bratthenget, hvor den savnede sist ble sett, sier Tor Inge Omland, politifaglig etterforskningsleder ved Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

«Mandag starter politiet søk etter 25 år gamle Ørjan Helmer Gundersen Solum i Steinsåsgruvene i Arendal.» Det opplyste politiet i en pressemelding mandag morgen.

Solum har vært savnet siden 25. mars i år.

Politiet har fått hjelp av brannvesenet for å undersøke gruvene, som ligger i tilknytning til et boligområde.

Ifølge naboer skal gruvene være 50–60 meter dype. Det er to innganger som skal gjennomsøkes. Brannvesenet stiller med mobil kran.

I tillegg til sivile politibetjenter og brannvesenet sine mannskaper er også to krimteknikere på stedet mandag formiddag.

Ifølge politiet er det krevende arbeidsforhold i gruvene. Brannvesenet har foretatt sårbarhetsanalyse for å være trygge på at mannskapenes sikkerhet blir ivaretatt. Det er brannvesenet som gjennomfører søk i gruvegangene.

Ørjan Helmer Gundersen Solum ble sist observert onsdag 25. mars i år. Foto: Privat

Ba om tips

Solum ble sist observert onsdag 25. mars rundt klokka 18.00, i området Nyli ned mot Barbu nord for Arendal sentrum. 3. april gikk politiet ut og ba om tips fra publikum i saken.

Da opplyste politioverbetjent Halvor Øymoen ved Arendal politistasjon følgende til Fædrelandsvennen:

– Vi har veldig lite å gå på i saken, og det er ikke noe som foreløpig gir oss mistanke om at det har skjedd noe kriminelt. Vi jobber ut ifra flere hypoteser.

Tidligere har både politiet og frivillige gjort omfattende søk og undersøkelser i området hvor mannen sist skal ha blitt sett.

– Vi har gjort mange søk i området, både med egne og frivillige mannskaper, med drone og med hundepatruljer. Forrige uke ble det søkt med fem hundeekvipasjer fra Agder politidistrikt. Årsaken til at vi nå gjennomfører nye søk, er at vi ønsker å være helt sikre på at området er så godt undersøkt som mulig, sier Omland.

– Er det mistanke om at det kan ha skjedd noe kriminelt i denne saken?

– Vi jobber etter fire hypoteser i slike saker. Enten at den savnede har forsvunnet frivillig, at det er sykdom eller psykiatri inne i bildet, at det har skjedd en ulykke eller at det har skjedd en alvorlig, straffbar handling. Så jobber vi etterforskningsmessig med å styrke eller svekke disse hypotesene.

– Hvor lenge vil søket i gruvene pågå?

– Vi kommer til å gjennomsøke gruvene inntil vi med sikkerhet kan si at gruvene er klarert.

Ifølge etterforskningsleder har det blitt foretatt avhør i saken – som følge av tips politiet har fått. Politiet er fortsatt interessert i tips i saken.

Mandag ettermiddag forteller Tor Inge Omland at store deler av dagen har gått med til sikring og klargjøring, slik at brannvesenets mannskaper skal kunne bevege seg trygt i gruvene.

Brannmannskapene vil ikke ta seg inn i gruvene før sikring er fullført. Arbeidet fortsetter tirsdag.

Gamle gruver

Stedet hvor det søkes mandag ligger tett inntil et boligområde, ikke langt unna stedet hvor Ørjan Helmer Gundersen Solum sist ble observert. Foto: Ernest Boswarva

Knut Benjamin Aall, daglig leder ved Næs Jernverksmuseum i Tvedestrand, opplyser at Steinsåsgruvene i Arendal er svært gamle – mellom 200 og 300 år gamle.

– Steinsåsgruvene er blant de eldste gruvene i Arendalsfeltet, det feltet hvor to tredjedeler av jernmalmen fra det dansk-norske riket kom fra. De første privilegiene for utvinning av magnetitt, en type jernmalm, ble gitt i dette feltet i 1575. Utvinningen i Steinsåsen startet på begynnelsen av 1600-tallet, forklarer Aall.

Han opplyser at utvinningen av jernmalm ble avsluttet i Steinsåsgruvene på slutten av 1800-tallet.

Aall sier at han ikke kjenner til tilstanden til gruvegangene, men at det på generelt grunnlag normalt sett er fast og fint berg der. Det er også usikkert hvor omfattende nettverket av gruveganger er.

– Det er mange horisontale transportganger. Gangene kan være dype. Noen er det vann i, andre er fylt igjen med stein og annet for å blokkere dem, forteller Aall.

Dette er området hvor det mandag søkes:

Gruven ligger ifølge politiet i nær tilknytning til stedet der Solum sist ble sett. Foto: Ernest Boswarva