Den nye granskningen begynner tirsdag. Før helgen begynte en domstol i London å peke ut jurymedlemmer til granskingen, som formelt kalles et likskue. Granskingen ventes å pågå i mellom fire måneder og et halvt år. Interessen rundt saken er så enorm at jurymedlemmene har fått politibeskyttelse.Juryen skal blant annet besøke veitunnelen ved Pont d'Alma i sentrum av Paris, der Diana omkom da bilen hun satt i kjørte inn i en søyle 31. august 1997. Hennes kjæreste, Dodi al-Fayed, og sjåføren Henri Paul mistet også livet. Diana var 36 og Dodi 42 da de døde.

Ulykke eller drap?Både britisk og fransk politi har etterforsket saken grundig og slått fast at de tre dødsfallene skyldtes en ulykke. Henri Paul kjørte i påvirket tilstand, og bilen var forfulgt av innpåslitne fotografer da den raste inn i søylen.

Men Dodi al-Fayeds far Mohamed, som eier luksusvarehuset Harrods i London, hevder hardnakket at Dodi og Diana ble utsatt for en forbrytelse. Han mener folk i den britiske kongefamilien, med dronning Elizabeths mann, prins Philip, i spissen, fikk dem drept.

Motivet skulle være å bli kvitt Diana og Dodi fordi ekteskapet mellom en prinsesse fra den britiske overklassen og en mann med egyptisk innvandrerbakgrunn ikke kunne godtas. Al-Fayeds advokater skal delta i den nye granskningen.

Vanskelig oppgaveJurymedlemmene er plukket ut på tilfeldig grunnlag fra manntallet for de indre vestlige bydelene i London. De har måttet forsikre at de ikke har tilknytning til kongefamilien, Dianas familie — den adelige Spencer-slekten - eller politiets og etterretningstjenestens etterforskere.

— Dere er ikke innkalt for å gjøre jurytjeneste i noen dagligdags sak, men i en gransking av hvordan Diana, prinsessen av Wales, og Dodi al-Fayed døde. Innkallingen kan ha kommet som et sjokk for mange av dere, sa dommer Scott Baker sist torsdag til de elleve innkalte.

Prinsesse Dianas sønner, prinsene William og Harry, har sagt at de håper granskingen vil bli åpen og rettferdig, slik at deres mor endelig skal kunne få hvile i fred. (©NTB)