— Hvis mellom en tredel og halvparten av befolkningen vaksinerer seg, så kan vi forhåpentligvis stoppe pandemien i Norge, sier Iversen til Aftenposten. Dersom halvparten av befolkningen vaksinerer seg, vil spredningen av svineinfluensaviruset stanse opp, mener han.

— Da vil ikke antallet smittede øke. Men for at det skal ha den effekten, er det selvsagt viktig at de som vaksinerer seg er godt spredt ut over landet, sier Iversen.

De første dosene med vaksine er nå kommet til landet og på vei ut i kommunene, men de som ikke tilhører risikogrupper behøver ikke å mase på fastlegen sin.

— Mitt råd til alle utenfor risikogruppene er å ta det med ro og følge med på informasjon fra kommunen. Og selvsagt fortsette å følge råd om hoste- og håndhygiene, sier Iversen.

Helsemyndighetene har kjøpt inn svineinfluensavaksine til hele befolkningen, men det er ikke avgjort om man skal anbefale vaksinering av alle.

— Vi anbefaler sterkt personer i risikogruppene og helsepersonell å vaksinere seg. Vi har ikke tatt stilling til om vi sterkt vil anbefale vaksinering av hele befolkningen, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Aftenposten. (©NTB)