Mubarak ankom mandag Washington, der han skal ha samtaler med president Barack Obama og andre i hans administrasjon.Før avreisen understreket den egyptiske presidenten at arabiske land ikke kommer til å ta steg for å normalisere forholdet til Israel, langt mindre anerkjenne landet før det foreligger en endelig fredsavtale for regionen.

— Jeg har tidligere gjort det klart overfor president Obama at det arabiske fredsinitiativet tilbyr anerkjennelse og en normalisering av forholdet til Israel først etter at det foreligger en rettferdig og omfattende fredsavtale, ikke før, sier Mubarak i et intervju med den statlige egyptiske avisen Al-Ahram.

Mubarak viser til fredsforhandlingene som begynte med Madrid-konferansen i 1991, og som senere ledet til de såkalte Oslo-avtalene, og sier at disse ikke gjør det fristende å starte en normalisering av forholdet til Israel.

USAs midtøstenutsending George Mitchell oppfordret senest i juli araberstatene til å ta «betydelige steg i retning av normalisere forholdet til Israel».

Det kommer ikke på tale før Israel forplikter seg til å stanse byggevirksomheten i bosetningene i de okkuperte områdene og gjenopptar forhandlingene om en endelig fredsavtale med palestinerne, slår Mubarak fast.

Den egyptiske presidenten understreker videre at Egypt ikke har noen planer om å delta i forsvarssamarbeidet utenriksminister Hillary Clinton har tatt til orde for, som et svar på en mulig atomtrussel fra Iran. (©NTB)