MARNARDAL: — For det første mener jeg en hel næring ikke skal straffes fordi noen ytterst få ikke har drevet seriøst og hatt dyrevelferd nok i fokus. Men for det andre vil pelsoppdrett forflyttes til land som blant annet Kina om næringen legges ned i Norge. Og der er dyrevelferd noe helt annet enn her, sier Listhaug.

Tirsdag formiddag var hun for første gang på en pelsdyrfarm, nemlig på gården til Åse Gunn og Leif Heddeland i Øyslebø i Marnardal. Ekteparet har 8000 mink og rev og er dermed blant de aller største på Sørlandet.

Spent før besøk

— Jeg er veldig spent på hva hun sier om framtiden til næringen. Den usikkerheten som har vært skapt av forrige regjering har gjort det vanskelig å investere for mer vekst.

Åse Gunn og Leif Heddeland har i alt 8000 mink og rev på gården sin. Under besøket til landbruksministeren var minkene helt tause og rolige. Foto: Jarle R. Martinsen

Mange pelsdyrbønder har også gitt opp fordi de ikke har visst om levevilkårene ville bli bedre i årene framover, sa Leif Heddeland før Listhaug ankom gården hans.

Men han ble veldig lettet av å høre hvor entydig hun var på vegne av næringen.

— Ja, jeg er positiv til pelsdyrnæringen. De klarer seg med lite subsidier og er likevel en næring som tjener penger, sier Listhaug.

Dårlig erfaring

Heddeland selv var ikke helt komfortabel med at pressefolk fylte gårdsplassen hans. Han har hatt dårlig erfaring med at media kommer med en agenda om å ta ham og næringen han representerer. Han har også hatt to innbruddsforsøk.

Leif Heddeland (i midten) viste landbruksminister Sylvi Listhaug rundt på gården sin der han i alt har 8000 pelsdyr og dermed er et av Sørlandets største. Foto: Jarle R. Martinsen

De fikk ikke gjort noen skade om det var hensikten, og uansett er det trolig slutt på at de slipper dyrene fri.— Ja, de har innsett at å slippe minkene og revene fri gjør mye mer skade på dyrene fordi de ikke klarer seg i det fri. Det er også en smittefare når de tar seg inn i pelsfarmene, sier informasjonssjef Guri Wormdahl i Norsk Pelsdyralslag.

Utvalg satt ned

Den forrige regjeringen satte tidligere i høst ned et utvalg som skal gjennomgå pelsdyrnæringen. Utvalget skal utrede både et alternativ med bærekraftig utvikling og et alternativ med styrt avvikling.

— Jeg støtter en slik utredning om framtiden til pelsdyrnæringen. Det er greit å få på bordet alle de ulike alternativene, sier Listhaug.

Jeg støtter en utredning om framtiden til pelsdyrnæringen

Hun fikk en grundig omvisning på gården til Heddeland der minkene og revene er adskilte. For alle som ikke har vært på en slik pelsdyrfarm før, var det påfallende hvor rolig og helt stille dyrene var.

— De er avlet opp til et slikt lynne, sier Heddeland.

Næring i vekst

Slik resten av næringen gjør, eksporterer han alt av pels til utlandet og særlig Kina.

— Det har vært en vekstnæring i flere år, en næring som klarer seg godt så og si uten støtte fra staten. Denne gården har produsert pels siden 1932 da min bestefar og siden far holdt på. Så jeg er optimist, men da er det viktig at vi får klare signaler om videre drift av regjeringen, sier Heddeland.

Og det fikk han av landbruksministeren.

Vil ha større enheter

Sylvi Listhaug vil ellers at melkebøndene i langt større grad enn tidligere skal kunne slå seg sammen til større enheter. Hun åpner også for at de kan danne aksjeselskap, det er nå ikke mulig.

I dag er det slik at kun inntil fem bønder kan drive sammen. - Jeg ønsker å fjerne dette taket og samtidig se på begrensingene slike samdrifter har i produksjonen av melk, sier hun.

Samtidig mener hun det også er viktig med små gårdsbruk, som det er mange av på Agder.

— Det er viktig både for å ha bosetning i Bygde-Norge og holde vårt kulturlandskap ved like, sier Listhaug.