RAMMET: Selv etter en lang natts søvn, må Eiliv Kerlevsen (74) legge seg på sofaen og sove over 10 timer om dagen. Foto: Tore-André Baardsen
- Jeg orker nesten ingenting, sier den tidligere byggemesteren, arbeidsformannen og forskalingssnekkeren Eiliv Kerlevsen. Foto: Tore-Andr Baardsen

SØGNE: — Kerlevsen er det perfekte eksempelet på at vaksinen mot svineinfluensa kan føre til ME, sier overlege og professor i nevrologi ved Haukeland sykehus, Harald Nyland, som er en av Norges fremste eksperter på myalgisk encefalopati (ME).

Har du eller noen du kjenner opplevd bivirkninger avsvineinfluensavaksinen? Ta kontakt med journalist Steinar Vindsland på tlf 90870727. Eller send en mail til han på Steinar.Vindsland@fvn.no

Produsenten av vaksinen Pandemrix, Glaxosmithkline, har erkjent at man kan få narkolepsi, og Norsk pasientskadeerstatning har vedtatt erstatningsansvar for tre pasienter. Fra Sørlandet har 10 pasienter søkt om erstatning for bivirkninger av vaksineringen. Legemiddelverket har fått inn over 5500 meldinger om bivirkninger av vaksinen, og av disse er 1358 nevrologiske symptomer, som ME regnes som.

Overlege Harald Nyland ved Haukeland sykehus

2,2 millioner nordmenn tok vaksinen.

God Helg

Kerlevsen stod fram i Fædrelandsvennens helgemagasin God Helg i oktober 2010. Der fortalte han om hvordan livet hans forandret seg totalt i løpet av fire uker etter han tok vaksinen mot svineinfluensa. Professor Nyland tok kontakt med Kerlevsen, har holdt den kontakten og foretatt en rekke undersøkelser.

— Jeg har nå meldt inn Kerlevsen sammen med ni andre pasienter til Legemiddelverket med mistanke om sammenheng mellom ME og vaksinen, sier Nyland. En av disse er en jente på 14 år, noe som indikerer at ME kan ramme i alle aldre, mens narkolepsien ser ut til å ramme flest under 20 år.

Kerlevsen håpte utmattelsen skulle gå over, eller i hvert fall bedre seg etter hvert. Derfor har han ventet med å kreve erstatning. Nå skjønner han at dette ikke går over, og får hjelp av overlege Jan Jørgensen ved Sørlandet sykehus til å kreve erstatning.

Forferdelig

— Jeg har det helt forferdelig. Vanligvis sover jeg 10-12 timer om dagen, og legger meg 21.30 om kvelden og sover til 08.00 om morgenen. Jeg orker nesten ingenting, sier den tidligere byggmesteren, arbeidsformannen og forskalingssnekkeren. Han hadde gledet seg til en pensjonisttilværelse der han kunne dyrke hobbyen sin som gulvsliper.

— Den gleden fikk jeg ikke, sier han trist.

I tillegg til det enorme behovet for å sove, er ikke humøret som før. Og en forkjølelse han pådro seg for ett år siden, sitter fortsatt. Han lurer på om vaksinen også har rammet immunforsvaret.

Forandring

Overlege Jørgensen er anestesilege og ikke spesialist i nevrologi. Men både som fetter, kamerat og lege sier han følgende:

— Kerlevsen forandret seg fullstendig etter vaksineringen. Fra å være en aktiv og engasjert mann ble han helt passiv, sier Jørgensen.

Og nettopp den forandringen gjør at Nyland mener Kerlevsen vil vinne fram med erstatningskravet.

— Problemet med ME er at den vitenskaplige dokumentasjonen på sykdommen er veldig fersk og dermed lite kjent, og det gjør det vanskelig for personer som frykter de har fått sykdommen å få gjennomslag i helsevesenet, sier Nyland.