Aftenbladet lanserer nå appen «Stopp mobbing i skolen» iApp Store(Iphone) og påGoogle Play(Android). Ved et enkelt tastetrykk kan nå barn, ungdom, foreldre og foresatte laste opp appen på sin mobiltelefon. Den er gratis, og inneholder gode, praktiske råd og informasjon om hvordan du kan stanse mobbingen i skolen.

— Jeg syns dette er en veldig god idé, sier Norges barneombud Anne Lindboe til Aftenbladet.

Barneombud Anne Lindboe anbefaler "Stopp mobbing i skolen"-appen.FOTO: Siv Dolmen

— Jeg vil absolutt anbefale appen til barn, ungdom og foreldre som trenger råd mot mobbing i skolen, sier Lindboe, som oppfordrer så mange som mulig - barn og voksne - å dele appen med hverandre.Hva er mobbing? Hvordan forebygger du mobbing? Hvordan sier du i fra om mobbing i skolen? Hva gjør du når mobbingen likevel ikke stopper? Hva gjør du hvis du mobber andre? Hvordan stopper du mobbing på nettet? Hva sier egentlig loven om mobbing?

Testet av barn og eksperter

Det er blant spørsmålene barn, ungdom og voksne får svar på, hvis de via sin mobiltelefon går inn på appen "Stopp mobbing i skolen". Den ene delen av appen er laget spesielt for barn og ungdom, den andre for foreldre og foresatte. En rekke av landets fremste fag- og ressurspersoner på feltet har bidratt til at appen skal inneholde de beste og viktigste rådene du kan få, stilt overfor mobbing i skolen. Blant dem: Barneombudet, Redd Barna, Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforsking, Fylkesmannen i Rogaland og Kommunalt foreldreutvalg i Stavanger. Men også elever og barn i Rogaland har sagt sitt under Aftenbladets utvikling av appen.

40.000 elever i Norge oppgir at de blir mobbet jevnlig. Trass i antimobbekampanjer fra myndigheter og media, har ikke andelen mobbede elever - rundt sju prosent - endret seg nevneverdig de siste årene. Aftenbladet har laget appen "Stopp mobbing i skolen" i et forsøk på å nå barn og unge via et medium de er storforbrukere av. Ungdom leser i liten grad nyheter. Men de lever på sosiale medier og laster daglig ned apper innen spill, underholdning og nytte. En app er et lite dataprogram som kan lastes ned på en smarttelefon eller et lesebrett.

Barneombud Anne Lindboe er begeistret.

— For det første er det ofte vanskelig for barn, ungdom og deres familier å vite hvilke rettigheter de har, og hvordan de skal gå fram for å ivareta sine rettigheter. Denne appen gir veldig og praktisk hjelp til dette. I tillegg tilbringer barn og ungdom mye tid med sine smarttelefoner og apper. Jeg derfor det er lurt å forsøke å nå dem på denne arenaen, sier Lindboe til Aftenbladet.

Sander Buseth (13) viser fram appen.FOTO: Lars Idar Waage

— Verdifullt for ofre og vitner- Denne appen kan bli et utrolig verdifullt virkemiddel i kampen mot mobbing, sier Kaja Hegg i redd Barna. Hun vant nylig Medietilsynets Trygg Bruk-pris for sin kamp for å beskytte barn på nettet.

— Appen gir verdifull informasjon til både de som er vitne til og de som opplever mobbing, sier rådgiver Kaja Hegg i Redd Barna - som tror den også vil være nyttig for skoleansatte.

Barneombudet og Redd Barna, som har deltatt i kvalitetssikringen av appen, er enige i at den gir gode råd og god informasjon, og at den er oversiktlig og lett å bruke. Det er et pluss at den har en egen del som henvender seg til barn på en plattform de er familiær med.

— Vi trenger nye måter å nå fram til barn og ungdom på. Vi får tilbakemeldinger fra mange ungdommer at de vil ha informasjonen via en app. Appen er nå allemanseie blant de unge. Så dette er et smart trekk. Dette er god lavterskel-informasjon for gutter og jenter, sier Kaja Hegg i Redd Barna.