— Dette er et godt rødgrønt budsjett for arbeid og velferd, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i morgenmørket utenfor boligen på Gimle i Oslo, til NTB.

Tradisjonen tro møtte statsråden pressen på trappen hjemme før han tok veien til Stortinget for å legge frem det siste rødgrønne budsjettet klokken 10.00 i dag.

Selv om statsbudsjettet for 2014 er hemmelig frem til da, har det de siste dagene kommet en rekke lekkasjer i media. Her er noen av dem:

Mer til kommunene

Regjeringen foreslår å øke kommunenes inntekter med 7,7 milliarder kroner i neste års statsbudsjett.

— En sterk kommuneøkonomi er viktig for at folk rundt om i landet skal få et godt tjenestetilbud, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til NTB.

Bremser oljepengebruken

Til Dagens Næringsliv avslørte Jens Stoltenberg at de rødgrønne legger opp til å bruke tre prosent av oljepengene, og ikke fire - slik handlingsregelen tillater. Årsaken er blant annet at Stoltenberg ønsker å skåne konkurranseutsatt industri.

I 2013 bruker regjeringen 3,3 prosent, eller cirka 30 milliarder kroner under beløpet dersom man hadde nådd grensen for handlingsregelen.

Den avtroppende rødgrønne regjeringen foreslår en oljepengebruk på 135 milliarder kroner i forslaget til statsbudsjett for 2014, melder NRK. Det er 54 millioner kroner mindre enn handlingsregelen åpner for.

10 milliarder til nye jernbane

I statsbudsjettet vil Regjeringen bevilge 10 milliarder kroner til nye jernbaneinvesteringer, skriver NRK. Pengene fordeles på åtte prosjekter.Det betyr en økning på 63 prosent til jernbane i neste års budsjett sammenlignet med årets budsjett.

150 millioner mer i bistand

Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) har lovet 150 millioner kroner mer i bistand i neste års budsjett. Pengene skal gå til skole for barn i fattige land for å sikre kvaliteten i utdanningen, skriver Bistandsaktuelt.

«I dag legger Regjeringen frem et utviklingsbudsjett det vi fortsatt bruker 1 kr av hver 100-lapp vi tjener på rettferdig fordeling i verden.» skriver Holmås på Twitter mandag morgen.

Kutter upopulær arveavgift

Også skatt— og avgiftskutt har den rødgrønne regjeringen fått plass til, ifølge Dagens Næringsliv.

Bunnfradraget økes til ifølge DN til én million kroner, fra 870.000 kroner. Også fribeløpet for arveavgiften øker fra 470.000 kroner til én million kroner.

Mer til kultur

Kulturminister Hadia Tajik lover 840 millioner kroner mer til kulturformål — dermed passerer kulturbudsjettet 10 milliarder kroner for aller første gang.

45 millioner kroner til fattige familier

Regjeringen vil øke tilskuddene for å forebygge og redusere fattigdom blant barnefamilier som mottar sosialhjelp. Det skal skje ved at aktivitetstilskuddet og tilskudd til innkjøp av sports- og fritidsutstyr som lånes ut, økes til 45 millioner kroner.

Skal behandle rusavhengige

Helseminister Jonas Gahr Støre setter av midler til 200 nye behandlingsplasser for rusavhengige, skriver VG. Han gir også 100 millioner kroner mer til forskning i sykehusene.

Mer til barnevernet

Barneminister Inga Marte Thorkildsen gir 128 millioner kroner ekstra til barnevernet. De øremerkede midlene skal i hovedsak gå til opprettelsen av 150 nye stillinger, ifølge Bergens Tidende.

Og til sårbare mødre

I statsbudsjettet for 2014 er det også satt av 8,5 millioner kroner til et pilotprosjekt som har som mål å hindre og forebygge at barn utsettes for vold, rus og seksuelle overgrep, både under svangerskap og i de første leveårene, skriver VG.

60 millioner til trosopplæringsreform

Den rødgrønne regjeringen blar opp for kirken i neste budsjett. 60 millioner kroner går til opptrapping av trosopplæringsreformen, og 3 millioner til nye diakonstillinger, ifølge Vårt Land.

Har frist til 8. november

Etter at budsjettet er lagt frem, vil statsminister Jens Stoltenberg formelt søke avskjed. Den rødgrønne regjeringen fortsetter inntil Erna Solberg er klar til å overta.

Så snart Erna Solberg har presentert sin nye regjering for kongen, muligens 18. oktober, starter det viktige arbeidet med å endre statsbudsjettet.

8. novemberer fristen for Høyre og Fremskrittspartiet for å legge fram det som kalles tilleggsproposisjoner til statsbudsjettet.