Fredag vitnet Malt i retten, der han gikk i dybden om diagnosene som er stilt i rapportene. I den første sakkyndigrapporten blir han diagnostisert som paranoid schizofren, mens den andre konkluderer med at Breivik har dyssosiale og narsissistiske personlighetsforstyrrelser, men ikke er schizofren.

Punkt for punkt drøftet Malt svake og sterke sider ved de forskjellige diagnosene. Når det gjelder diagnosen paranoid schizofreni mener Malt at ingen av grunnkriteriene for diagnosen er oppfylt, og at han derfor ikke støtter denne diagnosen. Han diskuterte videre om en paranoid psykose kunne være en mulig alternativ diagnose, uten å ville konkludere klart.

Den andre sakkyndigrapporten konkluderer med at Breivik er narsissistisk med dyssosiale personlighetsforstyrrelser.

Malt understreket at et avgjørende kriterium for en personlighetsforstyrrelse er at det har vedvart over tid. Han sa at man må se bort fra hendelsene 22. juli når man skal vurdere Breivik. Av den grunn er han ikke enig i at Breivik lider av en dyssosial personlighetsforstyrrelse. Han mener man ikke kan si at Breivik har vist symptomer verken på kald likegyldighet for andres følelser, aggressive utbrudd eller utbredt mangel på respekt for regler og autoriteter før 22. juli, som er typiske kjennetegn på denne diagnosen.

Når det gjelder diagnosen narsissisme, er han mer enig. (©NTB)