HOLE: 19 sivile som reddet livet til ungdommer på Utøya med båt får Medaljen for edel dåd av kongen. Syv personer får medaljen i gull, og tolv personer får den i sølv, melder Aftenposten.no.

En av dem som mottar medaljen er Jørn Øverby.

— Det er med blandede følelser, for vi var mange flere enn 19 personer. Men det er veldig hyggelig å bli satt pris på, sier Øverby til Aftenposten.no.

Øverby selv trekker frem noe annet enn medaljen som det beste ved situasjonen.

— Jeg tror det må sies fra oss alle at det som er den beste prisen i denne situasjonen er antallet vi klarte å redde, sier Øverby.

Mener mange fortjener heder

Båtfolket som var med på å redde liv ved Utøya 22. juli har hatt jevnlig kontakt. 33 personer som var nominert får ikke medalje, melder VG Nett.

I en kommentar til Aftenposten.no sier lederen den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-terroren, Trond Henry Blattmann, at han ikke ønsker å kommentere hvorvidt noen er glemt.

— Men jeg synes det er en fin gest fra regjeringen, sier Blattmann.

Ifølge Øverby, som fikk vite at han var nominert etter jul, har det ikke vært snakket mye om at noen er glemt.

— Nei, det har vi ikke hatt som tema, sier Øverby, og nevner flere av prisene båtfolket har fått.

Norges Livredningsselskap delte ut en pris for livredning i vann til 103 personer og Røde Kors har delt ut Torstein Dales minnepris.

— Prisen fra Norges Livredningsselskap var gjev, og der var ingen glemt. Det var en pris til alle. Det samme var Torstein Dales minnepris fra Røde kors. Vi har blitt hedret på en gode måte med de prisene, sier han.

— Jeg sier det som Gunnar Sønsteby, at en medaljeutdeling sjelden er rettferdig. Det er mange som gjorde en kjempegod innsats.

Ser frem til medalje

Selv ser han frem til å motta en medalje fra kongen, som ifølge Øverby vil bli delt ut en gang i høst.

— Jeg ser virkelig frem til det. Jeg følger med veldig beæret over å bli satt pris på på denne måten. Å motta den høyeste medaljen en kan få som sivil er ikke noe som ser hver dag, sier han.

Han tror også medaljen kan bli starten på veien videre.

— Jeg tror det kan være en god avslutning på perioden etter 22. juli. Vi må komme oss videre nå. Vi som ikke har mistet noen har heldigvis den muligheten at vi kan begynne å legge ting bak oss. Men vi vil jo aldri glemme hendelsen og alt det vi var vitne til og det vi var med på.

Vedtas i dag

Medaljeutdelingen ble vedtatt i statsråd i dag. Øverby forteller at han fikk vite at han var en av de utvalgte i går.

Sist gang medaljen ble delt ut var i forbindelse med Åsta-ulykken i 2000 og Alexander Kielland-ulykken i 1980.