Ryanair opererer under irsk lov, sa O'Leary da han lekset opp for medier under en hastig sammenklalt pressekonferanse på Rygge torsdag ettermiddag. Han startet pressekonferansen iført rutete skjorte og refelksvest. Etter hvert forsvant vesten mens han svarte på pågående spørsmål fra norske pressefolk.

Han gikk til kraftige angrep på to arbeidstagere som har klaget over lønn og arbeidsforhold i det irske flyselskapet Ryanair, som har seks fly på Rygge.

Kraftige angrep

O'Leary levde opp til sitt rykte som en svært frittalende leder da han rettet kraftig kritikk mot både de to arbeidstagerne, deres fagforbund Parat, norske myndigheter samt SAS. han rakk også å harselere med statsminister Jens Stoltenbergs valg av flyselskap.

— De to medarbeiderne som jobbet for Ryanair, ble løst fra sine avtaler for seks måneder siden. Den ene dukket ikke opp på jobben flere ganger. Den andre brøt sikkerthetsforskriftene våre. Slikt kan vi ikke akseptere, sier O'Leary.

O'Leary var klar på hva som vil skje hvis de tidligere ansatte og fagforbundet Parat trekker Ryanair for retten.— De vil tape, sier O'Leary.

det blir ingen minnelig løsning med de to tidligere ansatte. De ble avskjediget fordi de ikke gjorde jobben sin, sier Ryanair-sjefen.

Intet slaveri

Jan avviste på det sterkeste at Ryanair opererer med slavekontrakter som bryter med norske regler som gjelder arbeidsmiljøloven her i landet.

Den gjennomsnittlige årslønnen blant de 8500 ansatte i Ryanair i 2012 lå på 53.000 euro (ca. 380.000 kroner) i brutto årsinntekt, ifølge mannen som har ledet Ryanair gjennom en kraftig vekst siden han flyttet inn i sjefskontoret i Dublin i 1994. Ryanair-sjefen gjentok en rekke ganger at hans selskap er registrert i Irland og dermed regulert av irsk lov samt de regler som gjelder også i EU. Også Norge er bundet av EUs regime innen luftfarten, poengterte O'Leary.

- Irsk lov

- Vi har ingen ansatte som arbeider i Norge. Ryanairs folk jobber i irskregistrerte fly og må forholde seg til irske regler. Du betaler sosiale avgifter og skatt der hvor arbeidsgiveren er basert, sa O-Leary.

— Påstandene om at skattenivået i Irland ligger på 11 prosent, er aldeles feil. Ingen betaler mindre enn 28-29 prosent i skatt på Irland, sier O'Leary.

Ryanair-sjefen stilte spørsmålet om hvorfor statsminister Stoltenberg ikke velger å fly med Ryanair.— Det er helt opp til ham å ikke fly med oss, det står han fritt til å gjøre. Han kan fly med hvilket selskap han vil, sier O'Leary kritisk.

O'Leary spør om Stoltenberg ikke støtter loven om fri flyt av arbeidskraft.

— Og hvorfor undersøker Stoltenberg ikke hva som er skjedd i SAS, der lønningene er kuttet med 17 prosent og 6000 jobber er borte? sa O'Leary.

Han sier dessuten at han har sendt brev til Marit Arnstad der han ønsker henne velkommen til å undersøke forholdene i Ryanair ved basen på Rygge eller en av de andre basene.