«Frp tiltrekker seg en uforholdsmessig andel av velgerne som deler en skepsis til norsk innvandringspolitikk, selv om det har vært en økende forståelse av at endringer er nødvendige på området, også blant partier og velgere på venstresiden».

Slik forsvarer Høyre regjeringspartner Frp i et brev til sine internasjonale støttespillere i Europa og i Nord-Amerika.

Etter at internasjonal presse koblet Frp sammen med terrordømte Anders Behring Breivik, og sammenlignet partiet med høyreorienterte partier i Europa, så Høyre seg nødt til å hjelpe regjeringspartner FrP med å rydde i misforståelsene.

Etter valget brukte bland annet den britiske avisenThe Independentbilder av Siv Jensen og Breivik, og skrev at «Innvandringskritisk parti med bånd til massemorderen Anders Behring Breivik på kurs til å vinne seter i norsk valg.» SpanskeEl Paisomtalte Frp som et "høyreekstremt parti", med nøkkelen til regjeringsmakt for høyresiden.

— Frp svekker ikke Norges anseelse

Lørdag sendte Høyre ut et brev til sine internasjonale partnere i International Democrat Union(IDU) og tilEuropean People's Party (EPP).

Førstnevnte, IDU, er et verdensomspennende forbund med 70 konservative og kristendemokratiske politiske partier fa 56 land. Forbundet ble dannet av blant annet Margareth Thatcher og Helmut Kohl.

Sistnevnte, EPP, er et samarbeid mellom konservative og kristendemokratiske partier i Europa, hvor Høyre er assosiert medlem, mens Kristelig Folkeparti er observatør.

- Når vi holder på å danne en ny regjering er det viktig for oss å unngå misforståelser om vårt politiske fundament. Vi ønsker å få frem fakta om det norske politiske landskapet, og slå fast at vi ikke deler oppfatning i internasjonal presse om hva FrP står for som regjeringsparti, sier generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal, til Aftenposten.

Brevet ble sendt på Høyres eget initiativ, men etter samtaler med Frp.

— Når vi går i regjeringsforhandlinger med Frp betyr det at vi anerkjenner dem som parti, og at vi mener de er i stand til å håndtere norske interesser. De er ikke et parti som svekker Norges anseelse internasjonal, sier Ryssdal.

- Betyr dette at dere fryktet beskrivelsene av Frp kan være skadelig for Norges omdømme internasjonalt?

- Frp har vært et parti med en betydelig størrelse på Stortinget, det som nå er nytt er at de også forhandler om makt. Regjeringen er Norges ansikt utad, og sånn sett er det viktig at folk får et riktig bilde av Norge, sier Ryssdal.

«Pragmatiske» og «resultatorienterte»

I brevet, som Aftenposten har fått tilgang til, gir Høyre et bilde av det norske politiske landskapet etter valget, og gir en kort redegjørelse av FrPs historie.

«Da innvandringspolitikk ble et tema på slutten av 1980-tallet, vektla partiet en kontrollert, og lavere innvandringsrate, men partiet har aldri prøvd å innføre en innvandringsstopp», skriver Høyre i brevet.

Høyre sier de har vært klare og villige til å arbeide med Frp allerede fra 2006, og skryter av å ha et godt samarbeid med partiet:

«Vi har god erfaring med å samarbeide med partiet. De har vist seg å være pragmatiske og resultatorienterte».Enkelte internasjonale medier har sammenlignet FrP men andre høyreorienterte partier i Skandinavia som Sannfinnene, Sverige Demokraterna og Dansk Folkeparti. Også dette tilbakeviser Høyre:

«Frp har ikke samarbeidet med noen høyreorienterte partier i Europa eller andre steder, og de har gjentatte ganger erklært sin motstand mot slike partier»

Høyre har så langt ikke fått noen tilbakemeldinger på brevet.

— Det betyr ikke at det ikke har blitt lest, men det kan være det ikke er behov for flere klargjøringer, sier Ryssdal.

Aftenposten har vært i kontakt med Venstre, som sier de ikke har sendt lignende brev til sine søsterpartier.

Angrer på «snikislamisering»

FrP selv holdt i går pressekonferanse for internasjonal media, hvor nestleder Ketil Solvik-Olsen og FpU-formann Himanshu Gulati tilbakeviste koblingene mellom Frp og Anders Behring Breivik.

På pressekonferansen ble Solvik-Olsen presset på Siv Jensens bruk av ordet «snikislamisering» under et partimøte i 2009, og han erkjente at det var et dårlig ordvalg.

- Vi har ikke brukt det på en stund, for vi ser at det har blitt oppfattet feil, sa Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen viet også tiden til å oppklare hva slags tilknytning Anders Behring Breivik:

— Han forlot også partiet, fordi han ikke så oss som en del av hans masterplan. Vi var for liberale, og delte ikke hans sak. Det er ikke lett å skjønne hvorfor han meldte seg inn i partiet, men det er ikke rart å se hvorfor han melde seg ut. For hans ideer har ingen plass i vårt parti, sa Solvik-Olsen under gårsdagens pressekonferanse.

Nestlederen ble utfordret på hvordan innvandringspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen, som i vår sa til Dagbladet bør utfordre internasjonale forpliktelser i innvandringspolitikken.

— Høyre har sendt brev til sine medpartier, der de sier at Frp støtter europeiske regler. Men det er noen områder der vi vil utfordre internasjonale regler, erkjente Solvik-Olsen.