Du store alpakka: Årlig har dyreparken i Lindesnes blitt utvidet. I dag kan den skilte med 400 dyr og 25 forskjellige arter. Her står parkens to alpakka. Ifølge lederen av parken koster en alpakka opp mot 100.000 kroner. Foto: Espen Sand
Intim park: -Det som skiller denne dyreparken med andre, er intimiteten man har med dyrene. Her kan barn klappe dyrene og få være med å gi dem mat, forteller Hansen. Her mater han papegøyen. Foto: Espen Sand
Klar for ny sesong: Dyreparken hadde åpning av årets sesong 1. mai. Da hadde parken 200 besøkende. Leder Asbjørn Hansen forteller at alt er klart for en ny sesong. Foto: Espen Sand
Gjør suksess: Barnas Dyrepark i Lindesnes ble besøkt av 18.000 mennesker i fjor. -Det er utrolig moro med så mange besøkende, forteller Asbjørn Hansen, leder og eier av parken i Svennevik. Foto: Espen Sand

LINDESNES: — Man skal være temmelig gal for å sette i gang med dyrepark i Lindesnes. Det vet jeg i dag, smiler Asbjørn Hansen, leder og eier av parken som ligger ved Svennevik i Lindesnes.

Syv år etter oppstarten av Barnas Dyrepark har Hansen likevel god grunn til å smile. Det første året oppnådde Hansen et besøk på 5500. Siden den gang har folk fra fjern og nær strømmet til parken, og vist tall som ifølge Hansen var over all forventning. I fjor var det hele 18.000 mennesker som besøkte dyreparken.

— Økningen har vært helt eventyrlig. I starten var det helt utenkelig å gjøre butikk av dette, men nå tjener vi faktisk penger. Men suksessen har ikke kommet gratis, forsikrer Hansen, som har drevet dyreparken på fulltid siden starten.

Enorm skepsis

Da han overtok familiegården i Svennevik i 2005 hadde han kun en tanke i hodet. Han skulle oppfylle barnedrømmen om å lage sin egen dyrepark. Folk han snakket med mente at barnedrømmen burde forbli det den opprinnelig var - en drøm.

— Jeg var vel alene om å tro at dette kunne bli en suksess. Omtrent alle som kjente til prosjektet dømt det nord og ned. Dyreparken er en den store barnedrømmen min som jeg har hatt i hodet hele livet, derfor var jeg nok villig til å ofre mer enn de fleste andre. Alt har hvilt på mine skuldrer. Totalt har jeg gjort investeringer i million-klassen, økonomisk helt på bristepunktet av hva jeg kunne klare. Vi har også gjort årlige utbygninger og forbedringer, sier Asbjørn Hansen, som de siste årene har fått en rekke henvendelser fra folk som ønsker å lage liknende parker.

— Jeg har fått mange telefoner fra folk som for eksempel tenker å lage en dyrepark på kveldstid eller fritiden. Da tenker jeg at det kan de bare glemme. Skal man lykkes må man gå inn helhjertet og med full tyngde. Så krevende er arbeidet, sier han.

Fem årsverk

I dag sysselsetter Hansens park fem årsverk fordelt på 14 sesongarbeidere.

— Det er utrolig moro å kunne være med å skape arbeidsplasser her i Svennevik. Jeg får inn enormt mange søknader om jobb hvert år, forteller Hansen.

Den opprinnelige tanken var at attraksjonen Lindesnes Fyr skulle stå for de besøkende i dyreparken. Årlig besøker 100.000 mennesker fyret, et tall som er kun blir slått av dyreparken i Kristiansand.

— Den opprinnelige planen var å lokke denne gruppa til dyreparken. Men tanken var fullstendig feilslått. Det viser seg at de som besøker oss har planlagt turen på forhånd. Vi har veldig godt lokalt besøk, men det kanskje mest overraskende er at vi har flest besøkende fra Kristiansandsområdet, sier Hansen.

Sørlandsbygd

I disse dager er Hansen i gang med planleggingen av en ny fornøyelsespark, som skal ligge i tilknytning til dyreparken. Han har kalt prosjektet "Barnas Brygge", hvor han vil lage en bygd i gammel sørlandsstil.

— Tanken er å lage en idyllisk sørlandsbygd med båtnaust, ei mølle, et vann og et bekkefar. Parken skal gjenspeile Sørlandet og historien. Jeg har sendt søknad til innovasjon Norge, for mulig støtte. Parken skal ligge i tilknytning til dyreparken, og jeg håper at det er mulig å lage en undergang under Fylkesvei 460, slik at man spasere fra dyreparken og bort til brygga, smiler Hansen.