— De andre i miljøet hadde som mål å få spille på scener her i byen, mens vi snakket om å komme oss ut i Europa, sier bassist Christopher Botteri.

— Folk lo og sa at «Det kan dere glemme», smiler trommeslager Anders Kobro.

I tillegg til Christophers tvillingbror Christian Botteri (gitar) er de de eneste gjenværende originalmedlemmer fra In The Woods. Bandet ble i fjor gjenforent etter en pause på femten år.

Første gang

Det er ikke til å unngå å kalle bandet gudfedre i kristiansands metallmiiljø. På midten av nittitallet var In the Woods det første metallbandet fra Sørlandet og Kristiansand som i særlig grad nådde et publikum utenlands. Senere skulle band som Green Carnation, Trail of Tears og Guardians of Time følge etter.

Tidligere tok ikke In the Woods bandbilder. Det har f.v. Christopher Botteri, Anders Kobro, Christian Botteri og James Fogarty begynt med nå.

Fredag er ensemblet hovednavn på festivalen Southern Discomfort. Konserten skjer på Kick, og dette er første gang In the Woods spiller i hjembyen siden avskjedskonserten i Caledonien Hall i 2000.— Å spille hjemme foran masse kjente tryner kan være verre enn å spille for 20.000, sier Kobro.

— Mye verre, sier Botteri.

In the Woods' debutplate «Heart of the Ages» traff det internasjonale markedet i 1995. På denne tiden var alt mystisk og mørkt fra Norge spennende i utlandet.

Samme selskap som Burzum

Plata kom ut på Misanthropy, det samme selskapet som ga ut beryktede Burzum. Men mens Varg Vikernes og de fleste andre innen norsk black metal baserte seg på skriking av et dypt ukristelig budskap, grunnla In the Woods sin egen sjanger. De la vekk de typiske black metal-elementene. I stedet utviklet de en progressiv og eksperimentell musikkform med ren vokal og filosofiske tekster.

— Stilen vår ligger et sted midt mellom Bathory og Pink Floyd, slår Christopher Botteri fast.

F.v. Christopher Botteri, Anders Kobro, James Fogarty og Christian Botteri har spilt på flere festivaler i Europa i løpet av sommeren.

Det toneangivende tyske magasinet Terrorizer brukte åtte sider på et intervju med In the Woods selv om de blånektet å stille på bandbilder. Stemningsbilder av natur var alt pressen fikk, mens coverbildet på plata viste et tjern og noen trær på Søm. Ideen var at musikken skulle snakke for seg selv, og at image skulle bety minst mulig.— Vi er ikke helt der lenger. Nå skjønte vi at vi måtte skaffe noen bandbilder, sier Kobro.

Ikke glemt

I sommer har In the Woods spilt på flere europeiske musikkfestivaler, noe som har blitt svært godt mottatt blant gamle fans:

— Jeg trodde jo at vi var glemt, men slik er det visst ikke, supplerer Botteri.

Både fans og bandmedlemmene selv har savnet In the Woods, og den nye plata «Pure» kommer 16. september.

Uten Transeth

— I løpet av de 15 årene som gikk savnet jeg bandet fryktelig. Det var nesten som et barn, sier Kobro.

I fjor brukte han rundt fem minutter på å overtale Botteri-brødrene til å starte bandet på nytt. Det skjedde uten den gamle vokalisten Jan Kenneth Transeth som nå for tida er mest kjent for å drive arrangørfirmaet Svart Belte. Ny vokalist er engelske James Fogarty, og bandet har også knyttet til seg gitarist Kåre André Sletteberg og keyboardist Job Phenex fra Holland. Etter konserten på Kick kommer flere opptredener, blant annet i Helsinki nærmere jul. Ny plate har de også begynt å jobbe med.

— Livet er for kort til ikke å gjøre det som er ment å være, sier Kobro.