Forfatter: Marte Michelet

Sjanger: Krigshistorie

Forlag: Gyldendal

Det gjør vondt å lese Marte Michelets (f. 1975) bok om den norske deportasjonen av jøder under krigen. Én ting er at et sterkt nazifisert politikorps kunne gå tyskernes ærend for å renske landet for jøder, verre er likegyldigheten blant folk flest. Ikke en gang utenriksminister Trygve Lie i sitt trygge eksil ville advare de norske jødene gjennom radiosendingene fra London, selv om det ikke var tvil om at de var i fare.

Gjennomgående er innholdet i Michelets bok kjent, men det er første gang det er skrevet en samlet fremstilling av deportasjonen. Det er også uttrykk for en slags likegyldighet at det skulle gå så lang tid. Jødene ble «glemt», men av 772 deporterte var det bare 34 som overlevde det norske holocaust.

Fortellergrepet til Michelet er effektivt. På den ene side følger vi ofrene representert ved en jødisk familie som innvandret tidlig på 1900-tallet, på den andre side en tysk offiser og en norsk statspolitimann som gjerningsmenn. Mens hun ruller ut det store bakteppet av hendelser og ideologier i mellomkrigstiden og krigsårene, krysses deres veier natten til 26. november 1942. Michelet har levert en velskrevet og overbevisende bok om en tragisk og skammelig del av vår historie.

Den-stoerste-forbrytelsen.jpg