Sist det ivorianske landslaget løftet vinnertrofeet i Afrika-mesterskapet var helt tilbake i 1992. De 23 årene som har gått siden da, har vært en ørkenvandring med hensyn til internasjonale titler. Men det har ikke manglet på gode forsøk.

I 2006 røk seieren i en jevn og spennende straffesparkkonkurranse mot vertsnasjonen Egypt i Kairo, og seks år senere ble det nytt dramatisk finaletap mot overraskelseslaget Zambia i Gabons hovedstad Libreville.

Når Elfenbenskysten innleder årets Afrika-mesterskap kommende helg, er 31 år gamle Yaya Toure og storebror Kolo (33) de to eneste spillerne som er igjen fra den ivorianske troppen som tapte finalen i Kairo for ni år siden. To av de øvrige stjernene på det laget, Didier Drogba og Didier Zokora, ga seg på landslaget etter VM-sluttspillet i Brasil i fjor sommer.

Yaya Touré, ubestridt sjef på det ivorianske landslaget, har spilt tre VM-sluttspill og går nå løs på sitt sjette Afrika-mesterskap. Veteranen vet samtidig godt at tiden er i ferd med å løpe fra ham med hensyn til å oppleve en triumf med hjemlandets fotballstolthet.

Manchester City-stjernen presterer samtidig fortsatt på skyhøyt nivå og ble nylig kåret til Afrikas beste fotballspiller for fjerde år på rad. Denne gangen var Borussia Dortmunds gabonske spiss Pierre-Emerick Aubameyang og Nigerias keeper Vincent Enyeama nærmest å fravriste 31-åringen tittelen. (©NTB)