Tegnehanne_HOY.jpg

Maja Lunde er ute med sin andre bok i serien Verdens kuleste gjeng — en gjeng som ikke er særlig kul. Noe som er bra, ettersom de færreste av oss er særlig kule. I seriens første bok, Sceneskrekk, skal de fire karakterene, Alfred, Ivan, Helena og Bjørg, lage et band. I denne boken, som har fått tittelen Kokkekaos, skal de lage mat. Anledningen er at tv-kokken Kjell-Charlie kommer til skolekjøkkenet på nettopp deres skole, for å ha kokkekamp. Vår gjeng melder seg på.

Lunde, Maja_farger_HØY.jpg

Lunde skriver enkelt, men slett ikke dårlig, og prosjektet hennes er sympatisk. Vi elsker underdogs — Bjørg, som synes navnet hennes er verdens kjedeligste, Ivan, som ikke er verdens smarteste, nerden Alfred og overivrige Helena - og selvsagt ønsker vi at de skal vinne kokkekampen. Hanne Sigbjørnsens omslag og illustrasjoner er dessuten tiltalende. Likevel, det holder ikke helt. Verdens kuleste gjeng er lansert som en humorserie for barn i 10-12-årsalderen. Men jeg ler ikke særlig mye. Jeg smiler riktignok litt når jeg leser den fine lille scenen der Bjørg og Alfred oppdager at de liker hverandre. Men det er ikke så mange slike scener. Forviklingene er ikke særlig morsomme. Karakterene er ikke særlig engasjerende. Og matterminologien framstår nesten litt snobbete.

Tegnehanne_HOY.jpg

Dette er forfatterens tredje bokutgivelse bare i år. I tillegg til de to bøkene i denne serien, har forfatteren gitt ut romanen Bienes historie på Aschehoug forlag, til stort sett svært gode kritikker. Men akkurat der har hun nok ikke lagt lista når det gjelder denne serien. Forlagene er stadig på jakt etter serier for barn som opparbeider seg et marked og nærmest selger seg selv. Jeg tviler egentlig ikke på at Kagge klarer det med denne serien, for ordene glir like lett inn som hvit sjokolademousse. Dessverre glir de like lett ut igjen også.

Begge foto: Kagge forlag