— Det er klart at i dette miljøet er stas å være den første som tar den på stang. Det er noe av det kuleste du kan gjøre, sier Asgeir Alvetad til Fædrelandsvennen.

En ny trend sprer seg i Norge, artisfiske. Her er det om å gjøre å fange flest mulig arter fremfor å fange størst mulig fisk, eller så mange som mulig. Alvestad mener at det er fanget mellom 150 og 160 arter i Norge. Selv har han fått 112 på land.

Vanskelig å fange

Denne uka klarte han å fange en krystallkutling på stang utenfor Haugesund. Den lille fisken på omtrent 1 gram og 4-5 centimeter er ganske vanlig langs norskekysten, men den er vanskelig å fange.

Med slike makrobilder er det mulig å telle finnestrålene på den lille fisken. Foto: Asgeir Alvestad

— Den er liten, ganske sky også har den litt sær kost. Mye handler om å finne liten nok krok og agn, forteller Alvestad.Kroken han brukte er mindre enn en fyrstikk. Agnet bestod av et milligram kunstig åte. I nattemørket vadet han etter den lille fisken som endelig bet på kroken.

Sportsfiskeren trodde først at han hadde fanget en glasskutling som er veldig lik på krystallkutlingen. Det var først da han fikk tatt makrobilder av fisken at han oppdaget at det var en krystallkutling. De to artene har nemlig ulikt antall finnestråler.

Første i Norge

Asgeir Alvestad omtalte saken først på sin egen blogg, deretter ble saken fanget opp av fiskenettstedet hooked.no.

Asgeir Alvestad måtte bruke en krok mindre enn en fyrstikk for å fange krystallkutlingen. Foto: Asgeir Alvestad

— I fjor knakk norske artsfiskere koden for hvordan den merkelige glasskutlingen skulle fiskes. Etter dette har mange i det stadig voksende miljøet krysset av arten på listene sine. Krystallkutlingen er det derimot ingen som har klart å overliste, i alle fall ikke med sikkerhet. Det er nemlig få som tar gode nok macrobilder til at en enkelt kan telle finnestrålene i andre ryggfinne på de små fiskene, skriver hooked.no og konkluderer med at Alvestad må være den første som med sikkerhet kan sies å ha fanget en krystallkutling.Asgeir Alvestad er en ivrig sportsfisker. I 2013 fanget han den største fisken i norgeshistorien, en håkjerring på 1,1 tonn.