— Det er første gang vi fremfører dette utenfor Nationaltheatret. Det er et veldig krevende stykke, men en gøy rolle å spille, forteller Ellen Horn.

- Som å komme hjem

I løpet av våren går hun av som teatersjef for Riksteatret, og har valgt å reise rundt med teatret som skuespiller i «Natten er dagens mor» for å si takk for seg.

Ellen Horn tiltrådte som teatersjef for Riksteatret i 2005, og har sittet i sjefsstolen i to åremålsperioder. Nå vender hun tilbake til Nationaltheatret som skuespiller.

— Det blir litt som å komme hjem, sier hun.

Men først turnerer hun med Riksteatret over store deler av landet, og det er datteren, Kjersti Horn, som har regien på stykket.

— Det har vært veldig gøy, og jeg er veldig stolt av henne, sier mor Ellen Horn.

— Hvordan er det å reise rundt på denne måten?

- Fin overgang

— Jeg har vært på turné med Riksteatret flere ganger før som teatersjef, og det er gøy å treffe både arrangører og publikum. Jeg har med meg strikketøyet på bussen, slapper av og får muligheten til å tenke lengre tanker.

— Dette er din farvel-turné. Hvorfor gjør du det på denne måten?

— Det er en fin overgang mellom meg og Tom Remlov som er den nye teatersjefen, så jeg ikke behøver å blande meg opp i hva han nå planlegge å gjøre. Noen vil kanskje mene at jeg burde takke av med en lysere og lettere og mer flatterende rolle, men jeg syns det stas å spille ekte teater.

— Hvordan har årene i Riksteatret vært?

— Det har vært eventyrlig spennende år, og en utfordrende oppgave hvor jeg fikk bruk for alt jeg tidligere hadde gjort, både som skuespiller, sjef for Nationaltheatret og kulturminister. Jeg er veldig glad i Norge, og har fått sett mye av Norge.

15. april kommer «Natten er dagens mor» til Kilden.