Den omstridte poseavgiften som regjeringen og samarbeidspartiene ble enige om i fjor høst, skulle egentlig ha vært innført 15. mars. Nå blir den vraket for godt og erstattet med økt el-avgift i stedet, ifølge kilder NTB har snakket med.

Samtidig foreslår regjeringen på sikt å redusere el-avgiften for grønne datasentre. I statsbudsjettet for neste år vil det bli fremmet forslag om redusert avgiftssats, noe som regjeringen håper vil styrke mulighetene for at selskaper etablerer nye bedrifter i Norge.

300 millioner

Miljøeffekten ved å innføre en avgift på 1,50 kroner per pose av plast eller papir ble kraftig trukket i tvil under høringsrunden. Dette skal være hovedgrunnen til at regjeringen nå går inn for å droppe hele poseavgiften.

Å øke el-avgiften med 0,5 øre vil på årsbasis gi om lag 300 millioner kroner i merinntekt til staten. Inntektene i 2015 blir langt mindre.

Stortinget la til grunn at poseavgiften skulle sørge for om lag 1 milliard kroner i inntekter til staten, men anslaget ble allerede da sagt å være forbundet med tvil. Ifølge sentrale kilder er poseavgiften slik den var ment, langt unna å dra inn slike summer.

Dersom avgiften skulle blitt innført som forutsatt 15. mars, ville avgiften sannsynligvis ikke innbrakt mer enn 300 millioner kroner påløpt, etter det NTB forstår.

Bedre ut

Kilder tett på regjeringspartiene mener en vanlig husholdning kommer bedre ut med økt el-avgift enn poseavgift. Et regnestykke NTB har fått innblikk i, anslår at en gjennomsnittlig norsk husholdning vil få en ekstrakostnad på 100 kroner i året dersom el-avgiften økes med 0,5 øre per kilowattime.

En poseavgift på 1,50 kroner ville med et forbruk på 10 poser i uka kostet 780 kroner i året og 390 kroner i året ved fem poser i uka.

Underveis i høringsrunden om poseavgiften ble det påpekt at om lag 80 prosent av bæreposene gjenbrukes som avfallsemballasje. Avgrensningsproblematikk ble også trukket fram, i likhet med rapporter om hamstring fra kjøpmenn og butikkjeder i tiden før avgiften skulle innføres.