— Den store forskjellen med Strømpris.no framfor tidligere prisportaler er at alle landets strømselskaper har en plikt til å rapportere inn priser på alle produkter som selges til forbrukere, forteller daglig leder for Strømpris.no, Bjørnar Angell, til Fædrelandsvennen.

Bjørnar Angell, Strømpris.no. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

Mandag lanseres Forbrukerrådets nyeste prisportal med dobbelt statsrådsbesøk der både olje— og energiminister Tord Lien og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne deltar.

- Et skrikende behov

— Det er bra at alle strømavtaler tvinges fram i lyset. Det har vært et skrikende behov for denne tjenesten, og det er flaut for strømbransjen at tilsynsmyndighetene må sette inn så mange tiltak for å holde dem i ørene. Strømbransjen har vært en cowboybransje i det siste. Satt på spissen kan nesten hvem som helst selge strøm så lenge de har et faktureringsprogram, tordner økonomiekspert og redaktør i Smarte Penger, Geir Ormseth.

- Burde vært mer enn pris

Hos LOS skulle man ønske mer enn pris ble hensynstatt.

— Vi ønsker prisportalen velkommen, men skulle gjerne sett den tok utgangspunkt i mer enn bare pris. Folk er forskjellig, og for noen betyr det noe at strømselskapet sponser fotballaget ditt eller at overskuddet går til kommuner i landsdelen, noe som ikke kommer til uttrykk her, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør i LOS, Thorbjørn Laundal.

Anslå strømprisen fremover

Thorbjørn Laundal, LOS. Foto: LOS

På den nye strømportalen kan du blant annet sammenligne alle tilgjengelige avtaler i markedet med den du selv har og vise avtaler som gir direkte varsling pr sms eller e-post ved endringer i priser og betingelser.— Du kan også se anslag for strømprisen ett år fram i tid på strømpris.no. Vi bruker futurepriser fra Nasdaq som oppdateres daglig. Det gir deg også et bedre sammenligningsgrunnlag hvis du vurderer å binde strømprisen, forteller Angell.

Flere valg

Som forbruker må du også velge type strømavtale: spotpris, variabel pris og fastpris. Innkjøpspris er en fjerde, og for de fleste, ny kategori.

— Det er liten forskjell på spotpris og innkjøpspris. Begge følger spotprisen på den nordiske kraftbørsen Nord Pool, men der spotpris bruker månedsveid snitt bruker innkjøpspris timesveid snitt. Fordelen for begge kategoriene er at de er direkte koblet opp mot spotprisen fra Nord Pool. Mange avtaler har tidligere blitt kalt både spotbasert og innkjøpspris uten at de har hatt en direkte kobling, sier Angell og legger til at Forbrukerrådet i alle år har anbefalt etterskuddsbetaling.

- Velg spotpris

På strømpriser.no er alle strømselskap pålagt å rapportere inn alle strømavtalene de selger til forbrukere. Du kan blant annet legge inn din egen strømavtale og se hvordan den gjør i forhold til de over 100 forskjellige strømavtalene som tilbys på det norske markedet. Foto: Strømpris.no

Ormseth har på sin side et klart råd:— Spotpris vil være billigere og er et bedre produkt enn innkjøpspris. Med timespriser vil strømprisen vektes opp når forbruket er høyt. Det kan gjerne argumenteres for at slik døgnvekting er det mest rettferdige, men når man kan velge mellom disse to avtalene, bør man gå for den billigste, som er spotpris, forteller Ormseth, som også oppfordrer strømkundene til å være på vakt når strømselskapets telefonselgere ringer.

- Ekstremt kreative

— Strømbransjen er ekstremt kreative, og det er ikke ment som en kompliment. Et kjent triks er at selskapene som tilbyr de laveste prisene uten påslag, ringer opp kunden for å få han eller henne over på dyrere produkter. Oppgaven til strømkunden er da å lukke ørene og takke pent nei, sier Ormseth.

LOS på 41. plass

Sen snøsmelting og en dårlig sommer gjorde at strømprisene i juli var de laveste på 15 år på kun åtte øre pr kWt. Også i august forventes veldig lave strømpriser, med et foreløpig gjennomsnitt på rett over 11 øre. Som forbruker må du legge mva, strømselskapets påslag og forbrukeravgift på toppen for å finne hva du må betale. Nettleie kommer i tillegg. Foto: Arkiv

LOS' billigste spotprisprodukt tilgjengelig for alle, LOS Innkjøpspris, har et påslag pr kWh på 2,9 øre samt en månedsavgift på 49 kroner. Det sender produktet til en 43. plass av de totalt 66 produktene innen sin kategori.— Selger man et produkt uten påslag i det hele tatt, som de billigste leverandørene gjør, tjener man ikke penger. Det må man skal man drive butikk. Derfor er det mer reelt å sammenligne seg med produktene som faktisk tar seg betalt. Men vi vil jo ikke være for langt ned på lista, og må kontinuerlig holde oss konkurransedyktige, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør i LOS, Thorbjørn Laundal.

- Svært dyrt

Geir Ormseth, Smarte Penger. Foto: Smarte Penger

— Dette er svært dyrt, men det fine med den nye prisoversikten er at den presser såpass dyre produkter fram i lyset. Antakelig vil LOS bli mer konkurransedyktig på sikt, sier redaktør i Smarte Penger, Geir Ormseth.- Jeg tror folk er smarte. Ingen liker å føle seg lurt, men det har en verdi for flere at vi årlig deler ut en million til barn og unge på Sørlandet og at overskuddet pløyes tilbake kommunene. Det fine er at folk har mulighet til å velge, repliserer Laundal.

- Alibi for høyere pris

Ormseth mener også fordelsprogrammet til LOS er et alibi for å ta høyere pris.

— Vet man at man vil ta det i bruk, må man gjerne gjøre det. Vil du ha billig strøm, bør man styre unna, sier økonomieksperten.

- Godt mottatt av kundene

— Vi øker ikke prisene fordi vi har et fordelsprogram, så det er ikke riktig. Som kjent har strømprisene også gått ned. Fordelsprogrammet vårt er godt mottatt av kundene våre, og tidligere beregninger viser at du kan spare en del tusenlapper om du bruker det fullt ut. Foreløpig har vi lyst til å fortsette med det, så er det opp til den enkelte kunde å velge og benytte seg av det eller nei, svarer Laundal.