Det er tid for innhøsting og epler. Denne tiden av året vekker alltid mange minner hos meg. Fruktblomstring, tusener av blomstrende eple-, plomme— og morelltrærsom omkranser Hardangerfjorden på alle sider. Snøkledde fjelltopper. Tonnevis av epler som skal hentes, stive, oppsvulmede rosinfingre etter timevis av henting i regnvær. Mageknip etter å ha spist altfor mange epler nok en gang.
Epler fra Hardanger
Det er minnene fra min første tid i Norge som dukker opp. De er fra det fine tunet på Ystanes i Hardanger og de fine menneskene som innlemmet meg i sin lille familie. Mitt første møte med Norge var et godt møte. Elleville måltider og Bodhilds endeløs brødbaking til arbeidsfolket. Om kveldene kunne vi være så heldig å høre deilige lyder fra dunken med cider, toraderen og hardingfela, og kjenne lukten av eplekake med kanel.
Kongen på haugen
Og når det er epletid er det bare å ønske velkommen til knasende ferske epler, eplepai, stekte epler, bakte epler med marsipan, rosiner og nøtter, eplechips, eplepannekaker, epler med karamellsaus, epler med smuler, eplemos, eplechutney, tilslørte bondepiker, andebryst og kalkun med stekte epler, eplesyltetøy, eplemuffins, eplecider og så uendelig mange andre epleretter.
Men det er eplekaken som er konge. Det er ikke bare under epleinnhøstingen den er populær — den er en av de mest populære kakene året rundt. Eplekake med kanel på tallerkenen, vekker ikke bare minner hos meg, men hos de aller fleste uansett bakgrunn.
Klassisk eplekake med kanel
4 epler
5 ss sukker
2 ss malt kanel
Kakerørøre:
200 g smør, romtemperert
200 g sukker
4 egg, romtemperert
170 g hvetemel
1 ts bakepulver
Skrell eplene og fjern kjernehuset og del dem I tynne båter.
Ha eplebåtene i en plastpose og tilsett sukker og kanel, rist godt slik at sukker og kanel blir godt fordelt på eplebåtene.
Forvarm ovnen til 180 ºC.
Pisk smør og sukker lyst og luftig.
Tilsett eggene, ett om gangen og pisk godt mellom hvert egg.
Tilsett hvetemel og bakepulver og bland forsiktig inn i deigen.
Hell røren i en rund kakeform, 24 cm i diameter. Stikk eplebåtene ned i deigen og stek kaken midt i ovnenpå 180 ºC i ca. 50 minutter.
Kan serveres med en gang.
Semulekake med epler
5 epler
6 ss sitronsaft
100 g smør, smeltet
100 g malte mandler
3 egg
150 g sukker
1 dl flytende honning
1 ss sitronskall, finrevet,
3 dl yoghurt naturell
300 g fint semulegryn
3 ts bakepulver
1,5 dl appelsinjuice
Skrell eplene og del i båter. Bland med 2 ss sitronsaft og sett til side.
Forvarm ovn til 180 ºC
Stek malte mandler i en tørr stekepanne til mandelmelet får litt farge. Pisk egg og halvparten av sukker til eggedosis. Rør i halvparten av honningen. Tilsett sitronskall, smeltet smør og yoghurt. Rør i semulegryn, mandelmel, bakepulver og resten av sitronsaften.
Hell røren i en liten langpanne. Stikk eplebåtene ned i deigen og stek kaken midt i ovnenpå 180 ºC i ca. 30 minutter.
Kok opp appelsinjuice, resten av sukkeret (75gram) og resten av honning (0,5 dl). Stikk hull med coctailpinner eller grillspyd i kaken og fordel appelsinsirupen jevnt over den varme kaken. Kaken kan også lages med pærer, aprikoser og fersken.
Ostekake med epler og blåbær
Denne kaken er jeg vokst opp med og kan lages med forskjellig frukt og bær, tilsettes kanel eller kun stekes med ostefyllet.
Til deigen
300 gram hvetemel
150 gram sukker
200 gram smør
1 ts vaniljesukker
Fyll
200 gram naturell kremost eller ost til baking
300 gram vaniljekesam
100 gram sukker
3 egg
3 ss maisena
1 ts Vaniljesukker
skall fra 1/2 sitron, finrevet
4 epler
1 korg blåbær
Forvarm ovn til 180 ºC
Bland alle ingredienser til deigen i en bolle og lag en smuldredeig. Ha 2/3 deler av deigen i en springform og trykk deigen lett til en bunn og opp langs siden av formen .
Til ostefyllet skal naturellkremost, sukker og egg røres godt sammen. Tilsett sitronskall, vaniljesukker, maisena og rør i kesam til slutt. Hell ostefyllet i formen . Legg på eplebåter og blåbær og topp med resten av smuldredeigen.
Stek på 180 ºC i ca 50 min. La kaken kjøle ned i minst 2 timer før den kan serveres.