— Hvordan blir din julekonsert?

— Jeg kommer med fullt band og en bunke med kjære julelåter. Jeg kommer også til å framføre min nye singel «Enten Teller Alle, Eller Ingenting», som jeg laget i samarbeid med Frelsesarmeen. De som liker juleplaten min, eller som har vært på en julekonsert med meg tidligere, vil ikke bli skuffet.

- Hvorfor inviterer du til julekonsert?

— Det gir meg styrke. Jeg har reist Norge rundt i ti år nå, og har hørt så utrolig mange sterke historier fra publikum. Flere trenger trøst og varme og det er dette julen egentlig handler om.

- Står du inne for budskapet du framfører?

— Det gjør jeg absolutt. Jeg er kristen og har alltid trodd på det jeg synger, uavhengig om det er religiøs sang eller ikke. Man må synge fra hjertet og virkelig mene det man formidler.

- Bør de som fremfører julebudskapet være personlig kristne?

— Julen handler om fellesskap, lys, varme og omtanke. Dette kan man formidle, uavhengig av tro eller bakgrunn, så lenge man kan stå inne for det.

- Hva er det sentrale i budskapet du vil formidle?

— Det er mye ensomhet i Norge, noe jeg har erfart på juleturneer. Hva holder vi egentlig på med? Vi blir matet med interiørblader som sier vi skal pynte til jul og at alt skal være perfekt, men det viktigste er å ta seg tid til være med hverandre.

Helene Bøksle gleder seg til å framføre sin nye låt "Enten Teller Alle, Eller Ingenting", som er laget i samarbeid med Frelsesarmeen. Foto: Arkivfoto

— Forteller det oss noe at det er så mange som søker til julekonserter?- Jeg tror mange søker barndommens julesanger, som man kanskje ikke synger så mye i dag. Andre vil søke trøst, gråte, høre vakker og tradisjonell julesang. Jeg har også opplevd at det var to som satt ved siden av hverandre under en julekonsert. De så på hverandre under hele konserten. Da jeg oppfordret salen til å holde hender under en av sangene, var de ikke vonde å be og de holdt hender under resten av julekonserten. Det endte med at jeg sang i bryllupet deres sommeren etter!

- Er det en fare for at julekonserter blir for lettvint og kommersielt?

— Julekonserter, og spesielt det å være på turné hele desember, er alt annet enn lettvint. Man må jobbe beinhardt og stå på. Det krever mye å stå med hjertet i hånda og virkelig gi av seg selv kveld etter kveld. Samtidig er alt verdt det. Det å synge for en fullsatt sal er en fantastisk følelse, noe jeg nylig erfarte i Vår Frue Kirke i Trondheim.

- Er det rom for kunstnerisk nyskapning i dette segmentet, eller går det på autopilot?

— Musikk utvikler seg hele tiden ved at man tilføyer noe nytt. Slik er folkemusikkens utvikling. Hva er musikk hvis det står stille? Jeg som person og sanger vil også utvikle meg, ettersom jeg lever og blir eldre. Det gir en dybde og en god klang. Samtidig er det viktig å ta vare på de gode tradisjonene og videreføre denne skatten.

- Flere artister og grupper har spesialisert seg på julekonserter. Hva tenker du om det?

— Det er viktig å ønske alle artister velkommen i kirken og kultursaler. Jeg applauderer at folk kommer for å høre levende musikk.

34-åringen fra Mandal har tidligere sunget med Bjørn Eidsvåg, Kurt Nilsen og flere av landets mest profilerte artister. Foto: Arkivfoto

— Hva betyr førjuls-sesongen økonomisk for deg?

— For meg er det høysesong og tett program hele året! Så sesongen skiller seg ikke spesielt ut sånn sett. Jeg er takknemlig for at jeg har mye å gjøre, for det er mange flinke sangere der ute.

- Hva synes du om den norske julefeiringen? Hva er bra og hva kan bli bedre?

— Jeg elsker den norske julefeiringen, og alle tradisjonene. Samtidig synes jeg at vi kan bli flinkere på å møte hverandre impulsivt i julen. Ta en kaffe med naboen, eller dra på julebukk! Hvor har det blitt av den tradisjonen?

- Og sist men ikke minst: julesang-favoritten?

— «Hymne» er min favoritt, som ikke er den mest typiske julesangen. Den har stått på et noteark på familiepianoet hver eneste jul. Min mor fikk den av sin mor, og jeg avslutter alle julekonserter med denne fredshymnen. Den handler å legge fortiden bak seg og tilgi. Det er slik man oppnår fred.