– Vi er veldig åpne for dette, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til NTB.

«Veldig fastlåst»

Det var ledelsen i Norwegian som mandag ba NHO om å ta initiativ til en frivillig lønnsnemnd. Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik begrunner dette med at situasjonen «er veldig fastlåst».

Ifølge Lothe har NHO også tidligere forsøkt å få til en frivillig lønnsnemnd.

– Men så langt har vi ikke fått positiv respons fra motparten, sier han.

Partene i Norwegian-konflikten gjenopptok mandag kontakten etter en pause søndag kveld. Det bekrefter kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad i fagforbundet Parat. Parat deltar i forhandlingene sammen med flygerforbundet Norwegian Pilot Union.

70 Norwegian-flygere gikk lørdag 28. februar ut i streik. Onsdag i forrige uke ble streiken utvidet med ytterligere 650 flygere. Norwegian svarte på sin side med å permittere opptil 800 kabinansatte. Siden onsdag i forrige uke har så godt som alle innenriksavganger i Skandinavia vært innstilt.

Flygerne som streiker er ansatt i datterselskapet Norwegian Air Norway. Torsdag overførte Norwegian flygerne i Skandinavia til tre nyopprettede datterselskaper. Parat har reagert kraftig på overføringen og kalt det brudd på spillereglene.

Parat sier nei

Fagforbundet Parat avviser NHOs forslag om en frivillig lønnsnemnd for de streikende pilotene i Norwegian.

I en epost til NTB sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud at han stiller seg «uforstående» til forslaget.

– Vi sitter fortsatt i samtaler med selskapet, og dette utspillet kan skade forhandlingene som pågår, sier Skjæggerud. Parat deltar i forhandlingene sammen med flygerforbundet Norwegian Pilot Union (NPU).

Han påpeker at konflikten ikke dreier seg om lønn.

– Konflikten kan derfor ikke løses gjennom en lønnsnemnd, sier Skjæggerud, som ikke vil gi ytterligere kommentarer så lenge partene sitter i forhandlinger.