Det skriver Landbruks— og matdepartementet i en pressemelding.

Norges Bondelag og Agder Bær Grønt AS har hatt møte med departementet og statssekretær Terje Halleland.

— Vi hadde et møte på mandag der vi ble enige om en oppfølging rundt resistensproblematikken, sier Halleland til Fædrelandsvennen.

Han forteller videre at de har inngått en avtale med Norsk institutt for bioøkonomi (NBIBIO) og Norsk Landbruksrådgivning.

Analyser

— Tidligere har det vært et prosjekt hvor de har gjort undersøkelser i Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Nå er dette utvidet til å gjelde for Agder også.

Flere jordbærdyrkere i Agder har i sommer fått sterkt reduserte avlinger etter gråskimmelsopp-angrepet.Halleland forteller at det ble uttrykt en bekymring for spredningsfaren under møtet som ble holdt 18.juli

— Foreløpig har vi ikke registrert at soppangrepet har spredt seg videre. Vi har vært tydelige på at vi ønsker å følge opp problematikken.

Det skal tas prøver fra rundt 20 forskjellige felt i Agder.

— Vi håper at prøvene kan bli tatt i sommer, i et omfang som gjør at vi kan få stabile og gode svar. Først til vinteren eller på nyåret vil analysene være klare, sier statssekretæren.

Daglig leder Odd Tore Nøding i Agder Bær og Grønt AS, sier at de er fornøyde med sakens utvikling.

- Har aldri opplevd maken

— Det er fantastisk at myndighetene tar tak i dette, og at de ser alvorlighetsgraden. Vi jobber fortsatt med å få til en ekstra bevilgning for de som er hardest rammet.

Nå håper jordbærbonden at prøvene vil gi klare svar.

— Vi har oppnådd mye allerede, men det viktigste nå er å sikre den fremtidige produksjonen. Alt tar sin tid, men vi håper at analysene vil gi oss et klart svar på hva som er galt, sier Nøding og tilføyer:

— Kanskje kommer de fram til at sprøytemidlene ikke er gode nok. Uansett håper vi at det vil komme en rask løsning på problemet. Det som har skjedd i sommer er ikke kjekt. I 19 år som jordbærbonde har jeg aldri opplevd maken.

Tidligere denne uka kom det fram at ventetiden på nye plantevernmidler kan bli opp mot fem år.

Tor Erik Jørgensen i Mattilsynet bekreftet overfor Nationen onsdag at tilsynet har fått inn en søknad om godkjenning av stoffet folpet, et søsterstoff til middelet captan, som ble forbudt for mange år siden, men sier det kan ta minst ett år og maksimalt fem år før søknaden blir behandlet.