VALLE: — Det var i går at et lam ble angrepet i alpinanlegget på Brokke. Det fikk så store skader at det måtte avlives, forteller lensmann Dag Hovden i Valle og Bykle til Fædrelandsvennen.

Lammet fikk blant annet revet av ørene da blandingshunden gikk til angrep.

Dette skjedde til tross for at hundens eiere hadde kjørt over brua i bunnen av alpinanlegget, hvor det står et stort skilt med advarsel om at løshunder er forbudt.

Dette skiltet har sauebonden satt opp ved broa som går inn til området ved alpinanlegget på Brokke. – Et godt skilt, slår lensmann Dag Hovden fast. Foto: Politiet

Bjørgulv Berg fra Rysstad har flere sauer i det samme området, og ble tilkalt fordi man trodde det var hans lam. — Da jeg kom opp, sto lammet helt stille i en bekk. Det var uten ører, og var blodig og fælt over hele hodet. Da ørene med øremerkene ble funnet, fant vi ut at det ikke var mitt lam, sier han.

Eieren av lammet ønsket ikke å stå fram i avisen, men fortalte at det var en forferdelig opplevelse å måtte avlive det blodige lammet.

Må betale bot og erstatning

Det var en tysker som eier hunden og var på tur med den mandag. I hundens pass sto det at den er en «boxer-blanding».

— Eieren hevder den stakk av da de tok av kobbelet og skulle sette på et nytt et. Men det er ingen som har sett hva som skjedde, så det vet vi ikke sikkert, forklarer Hovden.

Tyskeren kan vente seg ei bot for måten han har opptrådt på. Selv om den ordinære båndtvangen ble opphevet 21. august, så er det forbudt å slippe hunder løs i området hvor sauene oppholdt seg.

Dette er en av de fire sauene som ble bitt av hund i Setesdal austhei siste helga i juli. Også lammet på Brokke fikk bitt av ørene, og måtte avlives. Foto: Politiet

Han får et forelegg på 5000 kroner,i tillegg til å måtte betale et erstatningskrav på 4350 kroner til sauebonden for lammet. Det dekker tapet av selve lammet, samt utgifter til veterinær og slakter. Lammet kan ikke brukes som mat når det er avlivet på den måten, forteller lensmannen.

Hunden som angrep lammet blir ikke avlivet.

Mann mistenkt for annet angrep

Siste helga i juli ble fire sauer skadet, hvorav to avlivet, etter at de ble angrepet av hund på fjellet i Setesdals austhei. En mann er mistenkt for brudd på Hundeloven, men han er foreløpig ikke avhørt.

— Han bor i et annet område, så vi har bedt politiet der om assistanse til å utføre avhøret, men de har ikke hatt kapasitet ennå, forteller Hovden.

Han legger til at det ellers ikke pleier å være så mange tilfeller av saueangrep i fjellet, selv om det har skjedd to ganger den siste måneden.

- Men bonden var temmelig amper i går. Det er et betent område på Brokke. Det er jo en grunn til at han har satt opp skiltet, sier lensmannen.