Oslo: — Rahila Iqbals far har vært nærmest forfulgt i to år, og har hatt det tungt både fysisk, psykisk og ikke minst sosialt. Det har hele tiden vært kunstig å snakke om en straffesak etter de opplysningene som danner grunnlag for fakta i saken, sier farens advokat, Abid Q. Raja til NTB.

Raja mener Riksadvokaten kunne ha henlagt saken med begrunnelsen «intet straffbart forhold», men han hevder at den lange prosessen har ført til at Riksadvokaten henlegger saken «etter bevisets stilling».

— Det er brukt lang tid og store ressurser på saken. I mange tilfeller følte jeg at min klient ble forhåndsdømt, ikke bare i Norge, men også i Pakistan. Da han satt i pakistansk fengsel ble han også mishandlet på det groveste, sier Raja til NTB.

DNA-spor ødelagt

18. november i fjor ble Rahilas far frikjent i Pakistan. 17 måneder tidligere ble 20 år gamle Rahila Iqbal fra Holmlia funnet omkommet i en bil som hadde kjørt i en elv i Punjab i Pakistan i juli 2005. Det var ingen ytre skader på kroppen til Rahila. Magen var derimot full av vann, men ikke lungene. Det ble også funnet spor av biologisk materiale fra en ukjent mann på Rahila. På et tidspunkt i etterforskningen ble det DNA-sporet ødelagt.

Rahilas far, morfar og familiens sjåfør ble tiltalt for drap, men frifunnet i pakistansk rett.

Omfattende etterforskning

Norsk politi mente likevel at faren var innblandet i datterens død og startet en omfattende etterforskning med avhør og analyser av trafikkdata på Iqbal-familiens telefoner. Også moren var under etterforskning av norsk politi, men saken mot henne er også henlagt av Riksadvokaten.

Det var Rahilas tidligere ektemann som anmeldte familien for drap. Anmeldelsen ble formidlet til politiet i Pakistan, som senere etterforsket saken og pågrep de anmeldte.

Riksadvokaten henla saken 30. juli mot begge foreldrene etter bevisets stilling. Politiet oversendte sin innstilling 8. juni.