Politiet i Oslo sa søndag til NTB at måten Kadra opptrer på i mediene, er med på å øke trusselen mot henne.

– Jeg kan ikke gi meg inn på trusselvurderinger, men dersom politiets uttalelser gir uttrykk for en holdning i politiet, mener jeg holdningen er uheldig, sier Bjørnflaten til NTB.

– Det må ikke bli slik at enkeltpersoner ikke skal kunne trekke opp en debatt, poengterer hun.

– I front

– Hun åpner hele tiden en debatt, og på den måten stiller Kadra seg selv i front, sier vaktleder Gunnar Walle ved Sentrum politistasjon i Oslo til NTB.

– Men, det er jo ytringsfrihet, så derfor setter vi inn ekstra ressurser til å beskytte henne. Vi har ikke mye ressurser å ta av, men dette er en prioritert oppgave, sier Walle.

– Kan åpne for feiltolkning

Advokat Abid Q. Raja, som har engasjert seg sterkt i Kadra-saken, sier til NTB at han tror og legger til grunn at politiet har foretatt en korrekt vurdering når de sier at trusselen mot Kadra øker.

– Men jeg kan også se at politiets uttalelse kan bli feiltolket som en indirekte oppfordring til Kadra om å dempe seg. Jeg tror ikke politiet har ment det slik, men utelukker ikke at noen vil oppfatte uttalelsen slik. Politiet burde kanskje presiserer at dette ikke var meningen, sier advokat Raja.

Han utelukker ikke at politiets uttalelse også kan bli tolket som forsøk på ansvarsfraskrivelse i tilfelle noe skulle skje med Kadra.

– Forsøk på ansvarsfraskrivelse i et eventuelt slikt tilfelle, er naturligvis fullstendig uakseptabelt. Dersom noe skulle skje med Kadra, har politiet gjort en dårlig jobb. De er naturligvis nødt til å gi henne nødvendig beskyttelse, sier advokat Raja.

Raja sier Kadras og det norske samfunns svar på en eventuell økende trussel, ikke kan være forsiktighet.

– Svaret må være et enda sterkere engasjement for ytringsfriheten, sier han.

Voldsalarm

Politiet har skjerpet sikkerheten rundt norsk-somaliske Kadra etter overfallet natt til torsdag. Kadra, som de siste årene har hatt en annen identitet og levd på hemmelig adresse, har forklart at hun ble overfalt, slått og sparket av rundt fem somaliere, både menn og kvinner, etter at hun kom i diskusjon med dem.

Diskusjonen bunner i Kadras uttalelser om Koranens kvinnesyn, uttalelser som ikke falt i god jord hos flere somaliere. Politiet mener det er tydelig at folk ønsker å skade henne.

– Hun har fått voldsalarm, mer enn det vil jeg ikke si om sikkerhetstiltakene, sier Walle, som fortsatt oppfordrer folk som var vitne til overfallet om å melde seg.

Videoopptak

Lørdag avhørte politiet blant annet en 37 år gammel bekjent av Kadra som etter angrepet fikk henne inn i en drosje. 37-åringen som politiet regner seg ferdig med, forklarte at det spesielt var én kvinne og én mann som var aktive i overfallet. Også en 29 år gammel bekjent støttet Kadras forklaring.

– Vi har gjennomført en del vitneavhør og gjennomgått videoer fra overvåkingskameraer. Vi skal ha flere avhør og se på flere videoopptak i løpet av søndagen, sier Walle.

Kadra ble kjent da hun i 2000 ved hjelp av skjult mikrofon i TV-programmet Rikets tilstand avslørte imamenes forhold til omskjæring.