OSLO: – Så langt er 27 personer pågrepet, opplyste informasjonssjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til NTB ved 21.30-tiden torsdag.

I løpet av torsdag kveld har demonstranter knust vinduer opp gjennom hele Karl Johan. De har angrepet politiet, fotografer og andre i Oslo sentrum.

— Dette er en av de tyngste jobbene og største utfordringene vi har hatt. Vi må tilbake til tidlig 80-tall for å finne lignende situasjoner i Norge, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

Fredriksen sammenligner sikkerhetsoppbudet med avviklingen av NATOs utenriksministermøte i Oslo i 2007. Likevel vil han ikke fraråde publikum å ta seg inn til sentrum.

— Folk må ta ansvar for seg selv. Jeg mener at de som har budskapet i fokus, og ikke bare ønsker bråk, godt kan bidra slik at dette får dominere, sier Fredriksen.

Politibetjent skadet

En politibetjent ble fraktet til legevakten med skader i hodet etter et sammenstøt med en demonstrant i Oslo i kveld.

— En tjenesteperson fikk en stein i hjelmen, og fikk som følge av det sprekk i leppen og mulige tannskader. Jeg vet foreløpig ikke hvor i byen denne hendelsen skjedde, sier Fredriksen.

Om lag 500 israelvenner holdt støttemarkering for Israel foran Stortinget klokken 17, og nærmere 1000 motdemonstranter skapte kaos i Oslos gater i timene etterpå.

På Youngstorget har rundt 10.000 personer møtt opp for å delta i fakkeltog for fred.

Angrep politiet

Ved den israelske ambassaden gikk demonstranter til direkte angrep på politiet.

Fredriksen vil ikke opplyse om hvor mange politifolk som er i beredskap i byen torsdag kveld, men sier at han foreløpig er fornøyd med innsatsen.

Om lag 20 personer er så langt pågrepet.

— Det vi har sett, er at det har vært en veldig stor grad av aggresjon. Vi måtte tidlig gripe inn og skille partene, og situasjonen eskalerte tidligere enn vi gjerne skulle sett, sier Fredriksen.

Han er oppgitt over det han kaller «forstyrrende elementer».

- Har ingenting med Gaza å gjøre

— Disse anti-demonstrantene er bråkmakere med liten respekt for ytringsfriheten og det lovlige og prisverdige initiativet som ble tatt i dag, sier Fredriksen.

Han understreker at også motbudskapet ville blitt beskyttet hvis demonstrantene hadde oppført seg pent.

— Istedenfor kommer de altså med kniver, slagvåpen, flasker med brennbart innhold og fyrverkeri. Dette har ingenting med situasjonen på Gaza å gjøre, sier Fredriksen.

— Var politiet forberedt på denne situasjonen?

— Det er satset mye på dialog og lite konfrontasjon i forkant av demonstrasjonen. Vi klarte å forsvare den lovlige delen av demonstrasjonen og holde igjen på gassbruken så lenge det var mulig. Det var en klar taktikk fra vår side, vi har trent på dette, sier Fredriksen.