KRISTIANSAND: — EUs makspriser påmobiltelefonbruk gjelder ikke i internasjonale farvann. Ofte benytterferjeselskapene seg av egne GSM-nett om bord, som igjenbenytter satellittkommunikasjon for å kommunisere med nettverkene på land.Dette fører til at det blir mye dyrere å bruke mobiltelefon om bord på ferjerog cruiseskip, sier assisterende direktør i Post- ogteletilsynet, Elisabeth Aarsæther.

I juli i fjor innførte EU makspriser på kostnadene vedmobiltelefonbruk i utlandet. Særlig datatrafikk har blitt billigere, noe somgjør det enklere for EØS-borgere å sjekke internett iferien. Mange er imidlertid ikke klar over at slike priser ikke gjelder tilsjøs.

- Vær oppmerksom

OPPMERKSOM: Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet, oppfordrer alle til å tenke over hvor mye man trenger å bruke mobilen på ferjene.

Maksprisen EU har innført på datatrafikk er 4,23 kroner permegabyte. På Superspeed mellom Kristiansand og Hirtshals er prisen per megabyte90 kroner dersom du har Telenor-abonnement. Den er medandre ord over 20 ganger så høy som hvis du befinner deg på fastlandet.Aarsæther forklarer at man må være observant på at prisenepå ferjer og cruiseskip er dyrere enn ellers.

— Når man kommer om bord på en ferjemottar man som oftest en sms der det står hva mobilprisene på overfarten er. Dakan man ta stilling til om man vil benytte seg av mobilen på turen eller ikke,sier Aarsæther.

Ønsker ikke sjokkregninger

Det er det norske selskapet MCP som tilbyr mobilnettverk påferjene mellom Kristiansand og Danmark. Informasjonssjef i selskapet, RoarWalderhaug, forteller at de hele tiden jobber med å gjøre tilbudet billigere.

— Det som skjer i EU påvirker joselvfølgelig oss også. Vi ønsker at våre priser skal ned på maksprisene til EU,sier han.

DYRT: Å laste opp et par nettsider kan fort koste flere hundre kroner hvis du benytter deg av mobilnettet om bord på ferjer. Foto: Roald, Berit

— Men 90 kroner for megabyten er jo20 ganger dyrere enn maksprisen i EØS-land?- Ja, det er riktig, satellitt erdyrt. Vi ønsker jo ikke at passasjerene om bord skal få sjokkregninger når dehar benyttet vårt mobilnett. Derfor råder vi alle til å begrense bruk avmobilnett når man befinner seg i internasjonalt farvann, sier Walderhaug.

Informasjonssjefen forteller at MCP samarbeider med de uliketeleselskapene om hva mobilbruk skal koste. Det er derfor ikke de enkelteferjene som bestemmer prisene på ringing og bruk av internett.

Uheldig

Konserndirektør for det kommersielle om bord i Colorline,Thomas Gudbjerg, forteller at de ønsker å finne andre løsninger enn slik det eri dag.

— Det er helt klart uheldig forColorline å bli koblet opp mot dyr mobilbruk, når det dessverre ikke er vi sombestemmer prisene. På sikt håper vi at satellittene kan forbedres slik at vikan tilby billigere internett til våre gjester, sier han.

Han tror likevel dagens løsning er bedre enn ingen dekning.

— Det er jo et økende krav blantfolk å ha mobildekning og tilgang til internett, så jeg tror vi hadde fåttflere klager om vi hadde kuttet det ut, sier han.

Administrerende direktør i Fjordline, Ingvald Fardal,påpeker at dagens alternativ er det eneste de kan tilby.

— Man kan ikke ta en fiberkabel åhenge etter et skip, så satellitt er eneste alternativ for oss. Dessverre erdet veldig dyrt, sier han.