KRISTIANSAND: 30-åringen, som har fått kallenavnet ”Kannibalen”, har sonet flere års forvaring for trusler og voldtekt mot barn. I juli 2008 ble han prøveløslatt og flyttet til Kristiansand, hvor han har blitt underlagt vakthold døgnet rundt.

På morgenkvisten 31. august i år ble han pågrepet, etter at han igjen skal ha falt tilbake til gamle synder. I går fikk politiet medhold av Kristiansand tingrett i at han kan holdes varetektsfengslet i fire uker mens etterforskningen pågår.

— Mannen skal ha kontaktet flere personer via chattekanaler på Internett. Samtaletemaet skal ha vært kannibalisme. Vi kommer nå til å gå gjennom disse chatteloggene, sier politiadvokat Carl Henning Leknesund i Agder politidistrikt til fvn.no.

I videovinduet øverst kan du se intervjuet TVSør gjorde med "Kannibalen", under rettssaken i 2005. 30-åringen ble da dømt til fire års forvaring.

- Har mast og messet om kannibalisme

Politiet har vært i kontakt med rundt 10 potensielle fornærmede i saken. Hovedsakelig skal det dreie seg om 16-17-åringer, men noen er også over 18 år. 30-åringen skal ikke ha kommet med direkte trusler, men skal ha spurt gjentatte ganger om de ville bli spist og ofre seg til kannibalismens sak.

— Det har blitt mast og messet om dette. De han har chattet med har etter hvert forsøkt å avslutte praten, men han har ikke gitt seg, sier Leknesund.

Totalt skal politiet undersøke et 70-talls logger.

— Vi må undersøke hva slags samtaler dette har vært. Spørsmålet er om de innholder straffbare trusler eller straffbar skremmende adferd, sier politiadvokat Ingrid Thorsen i Agder politidistrikt.

Fire har anmeldt

Fire personer som politiet har vært i kontakt med har anmeldt saken, men politiet har også snakket med personer som ikke ønsker å anmelde.

30-åringen ble prøveløslatt i juli 2008. Et av vilkårene for løslatelsen var at han skulle ha begrenset tilgang til Internett og telefon. Leknesund er usikker på hvor strengt dette har blitt praktisert.

— Det synes klart at databruken hans har vært omfattende. Han har vært i kontakt med mange personer, og dette er åpenbart en datakyndig person, sier Leknesund.

Den utstrakte chattingen skal ha foregått blant annet via Facebook og Nettby.

30-åringen skal ha fått fri tilgang til Internett i sommer eller høst. Før dette var han underlagt strenge restriksjoner. Chattingen skal ha blitt oppdaget kort tid etter at mannen fikk fri nettilgang.

Kritisk til politiet

Mannens forsvarer, Pål Minde, sier at fengslingskjennelsen vil bli anket til lagmannsretten. Han mener 30-åringen ikke utgjør noen trussel. Minde reagerer for øvrig sterkt på at politiet uttaler seg om saken.

— Fengslingskjennelsen fra tingretten ble unntatt offentlighet etter at politiet ba om det. Derfor kan jeg ikke si så mye. Jeg føler at politiet driver et spill, sier Minde.

Leknesund avviser at politiet har gjort noe galt ved å uttale seg.

— Vi ba om at kjennelsen ble unntatt offentlighet først og fremst av hensyn til de mulige fornærmede i saken. Vi ønsket heller ikke å gå ut med hva politiet konkret foretar seg. Å komme med en generell orientering skader ikke etterforskningen, sier Leknesund, som legger til at Minde står fritt til å kommentere saken på generelt grunnlag.

Siktet for skremmende oppførsel

30-åringen ble pågrepet etter at politiet mottok en bekymringsmelding fra Kriminalomsorgen.

— Meldingen gikk ut på at han kunne være i besittelse av barnepornografisk materiale. Den siktelsen er nå frafalt, ettersom det ikke var spor av slikt materiale på mannens pc. Siktelsen ble deretter endret til å gjelde skremmende og plagsom oppførsel, sier Leknesund.

Forrige gang 30-åringen ble prøveløslatt var i 2004. Også da flyttet han tilbake til Kristiansand, men etter fire måneder på frifot ble han tatt for å ha bedrevet sexterror mot 12 jenter og kvinner via Internett og sms. I 2005 ble han dømt til fire års forvaring for disse forholdene.