BEIJING: Klokken 14.08 norsk tid gikk startskuddet for åpningsseremonien for OL i Beijing.

Tusenvis av stramt koreograferte trommeslagere fylte hele stadion i åpningsminuttene på Beijing National Stadium. Med et lysshow i mørket talte de ned sekundene, i formasjoner formet som tall.

Stadion tar 91 000 tilskuere.

Flaggbærer

Fyrverkeri ble skutt opp som fotavtrykk på himmelen inn til stadion for å symbolisere veien frem til åpningen. Så kom 56 barn, like mange som Kinas folkegrupper, bærende inn med landets flagg.

En gigantisk tegning med kinesisk galigrafi, en såkalt kinesisk «scroll», ble deretter påskrevet «live» av dansere. Denne tegningen vil følge lekene hele veien.

Forrest i den norske OL-troppen på Beijing National Stadium går vektløfteren Ruth Kasirye (26) med det norske flagget. Hun er oppvokst i Uganda, men kom til Norge for ti år siden.

På plass på stadion i Beijing er hun faktisk eneste løfter, enten det er kvinner eller menn, fra hele Norden som deltar i OL.

— Jeg har stor respekt for flagget, som er et fint symbol for landet. Flagget sier noe om hvem du er og hvor du hører til. Å få bære flagget gir meg følelsen av å bli inkludert i et flerkulturelt samfunn. Idretten er en viktig arena for å inkludere alle mennesker i samfunnet, sa Kasirye til NTB da hun bestemte seg for å si ja.

Eneste sørlending

Nila Håkedal er den eneste sørlendingen som går bak Norges fane under åpningsseremonien på National Stadium, bedre kjent som Fugleredet, i dag.

Sandvolleyjenta fra Hånes var, da fvn.no traff henne ved Chaoyang Park Beach Volleyball Ground i formiddag, også hun usikker på om hun skulle gå, men bestemte seg for å slå følge med landslagstrener Jon Grydland.

De andre åtte sørlendingene får du imidlertid ikke se i det norske «toget».

Andreas Thorkildsen, som ankom Kina tidligere i dag, dro direkte til den norske pre-campen i Huangyaguan. Der oppholder også Ida Marcussen seg fortsatt.

Fotballjentene, med Ingvild Stensland og Lene Mykjåland, er 30 mil unna i Qinhuangdao, og håndballjentene, med søstrene Lunde, valgte ikke å gå, mens sørlending nummer åtte, padleren Eirik Verås Larsen ankommer OL-byen først om en uke.

- Presser ingen

Ifølge toppidrettssjef Jarle Aambø presser de ingen til delta OL-åpningen.

Å delta i den timelange marsjen kan nemlig være en stor belastning for topptrente kropper som skal spare siste rest av overskudd til konkurranser de nærmeste dagene.

— Det blir ingen stor norsk tropp når det gjelder aktive, og det er mange grunner til det. Noen av OL-deltagerne er fortsatt i Norge, noen er på precampen og for dem som skal konkurrere dagen etterpå, er det helt uaktuelt, opplyser toppidrettssjefen.

Åpningsseremonien, som var ventet å bli tidenes mest spektakulære, startet åtte minutter over klokken åtte kinesisk tid.

FÆDRELANDSVENNEN / AFTENPOSTEN