OSLO: Litt før klokken 11 i Oslo tinghus leverte de to rettsoppnevnte psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas sin rapport om terrortiltalte Anders Behring Breiviks mentale helse.

— Det har vært et stort arbeid, sa Agnar Aspaas til NTB etter at han leverte rapporten.

en pressemelding litt over klokken 12 står det at de sakkyndige konkluderer med at Behring Breivik ikke var psykotisk da han begikk ugjerningene. Det kommer også fram at psykiaterne mener at han ikke har en alvorlig psykisk lidelse.

Det er motsatt konklusjon av hva Synne Sørheim og Torgeir Husby kom fram til i den første sakkyndige rapporten som ble lagt fram før jul. Sørheim og Husby mente han var paranoid schizofren.

Om retten også mener at Behring Breivik er tilregnelig kan han dømmes til fengsel eller forvaring i stedet for tvungent psykisk helsevern.

- Ikke psykotisk

Dette er hovedpunktene i konklusjonen i den nye rapporten:

  • Observanden var ikke psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad på tiden for de påklagede handlinger.

  • Observanden har ikke alvorlig psykisk lidelse med betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen, og han handlet ikke under en sterk bevissthetsforstyrrelse på tiden for de påklagede handlinger. Observanden er ikke lettere psykisk utviklingshemmet.

  • Observanden var ikke psykotisk på tiden for undersøkelsene.

  • Det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger.

Rapporten er på til sammen 310 sider, og består av en mandatbeskrivelse, en beskrivelse av hvordan psykiatrene har jobbet, en vurdering av handlingstidspunktet opp mot observasjonstidspunktet, sammendrag av saksdokumenter, en del som handler om testing og diagnosevurdering, og en evaluering av testene.

- Godt samarbeid med Breivik

På en pressekonferanse klokken 12.20 fortalte de sakkyndige, Agnar Aspaas og Terje Tørrisen, om rapporten.

— Vi konstaterer at vi har kommet til en annen oppfatning. Vi har gått gjennom store mengder av informasjon, og vurdert motforestillinger og alternative måter å se på saken underveis, sier Aspaas om at de har en annen konklusjon enn det Sørheim og Husby kom til før jul. - Er dere sikre på konklusjonen?

- Vi er så sikre som vi kan være med de metodene som vi har. Men det innebærer en utøvelse av skjønn, og så er det opp til retten å vurdere. Men det ligger en generell usikkerhet på metodene vi bruker, sier Aspaas til Aftenposten.no.

Tørrisen sier at han og Aspaas har hatt like mye og kanskje mer materiale tilgjengelig enn det Sørheim og Husby hadde, i tillegg til observasjonen av den terrortiltalte.

- Samarbeidet med Breivik har vært veldig godt, og vi har hatt tildels lange samtaler med ham, sier Tørrisen.

De to sakkyndige har snakket med Breivik i til sammen 37 timer i arbeidet med rapporten.

- Fordel med distanse i tid

Aspaas sier at han ikke ser bort fra at det har vært fordel med noe «distanse i tid» etter ugjerningene 22.juli.

Han sier også at de to har diskutert det å bli manipulert av Behring Breivik, som har lest den første sakkyndigrapporten.

Aspaas og Tørrisen ventet imidlertid ganske lenge med å lese rapporten fra Husby og Sørheim, for å unngå at den skulle påvirke deres arbeid.

På spørsmål om hvor sikre de kan være når det er to forskjellige konklusjoner, svarer Tørrisen følgende:

- Det er vanskelig, og vi vil ikke gå i debatt om den forrige rapporten. Vi har en konklusjon og vi vil fortelle retten om hva vi har gjort.

Psykiatrene vil ikke gå i detaljer om hvorfor de har funnet Behring Breivik som tilregnelig, og kommet til en annen konklusjon enn den første sakkyndigrapporten.

Tørrisen forteller også at det har vært lite spørsmål fra den terrortiltalte om dem.

— Vi har også gjort det klart at det ikke er relevant for våre samtaler.

Tvangsobservasjon

Når det gjelder konklusjonen på at det er høy risiko for nye voldelige handliger sier Terje Tørrisen at det er basert på en konkret analyse, men vil ikke gå inn i flere detaljer på det området heller.

Den nye sakkyndigrapporten skal nå vurderes av den rettsmedisinske kommisjon. Rapportens øvrige innhold er konfidensielt.

Tvangsobservasjonen som ble gjort mener Aspaas har styrket konklusjonen deres.

— Vi hadde nok kommet til den samme konklusjon uansett, men den har gitt oss materiale som vi ellers ikke ville fått.

- Har dere aldri vært uenige?

— Vi begynte hver for oss og dannet våre egne inntryukk. Så har vi gjort forskjellige ting og fordelt arbeidsoppgavene. Vi hadde innledende samtaler med Breivik, dannet oss et inntrykk og begynte å diskutere, svarer Aspaas.

Observert døgnet rundt

De to nye oppnevnte sakkyndige har, i tillegg til å ha en rekke samtaler med tiltalte, i tre uker gjennomført en observasjon av ham.

Ti spesialopplærte vernepleiere, sykepleiere og psykiatere har gått i en skiftordning der to lag på fire personer følger terroristen på dagtid, mens to har fulgt ham på natten.

I tiltalen mot Behring Breivik åpner påtalemyndigheten både for påstand om straff og overføring til tvungent psykisk helsevern.