HOLE: – Nå har vi i tre uker sagt at ingenting er klart før alt er klart. Da tenkte jeg å meddele at nå er nesten alt klart, i alle fall det politiske grunnlaget for en ny regjering utgått av Høyre og Frp, sa Solberg etter et par tålmodige minutter med humring og småprat på scenen mens de ventet på at fotografene skulle gjøre seg ferdig og publikum skulle finne plassene sine.

Etter en lang sonderingsfase og en intensiv forhandlingsavtale er plattformen for en blåblå regjering klar.

– Vi har konkludert på de politiske sakene som skal være grunnlaget for den nye regjeringen. Vi er opptatt av som en mindretallsregjering at vi har et godt og avklart forhold på Stortinget og at vi skal følge opp i praktisk politikk, sa Norges kommende statsminister.

— Vi holder oss til handlingsregelen

Kommende statsminister Erna Solberg kan ikke svare på nøyaktig hvor mye penger den nye regjeringen vil bruke, men sier at de har laget et opplegg som vil passe innenfor handlingsregelen.

– Det er litt avhengig av det økonomiske handlingsrommet. Vi vet ikke hvor mye penger vi har til rådighet gjennom en fireårsperiode. Og vi har en del reformer som vil gi oss mer penger, svarte Erna Solberg på spørsmål om hvor mye penger den nye regjeringen vil bruke.

– Vi har et opplegg som vil passe godt innenfor de rammene som heter handlingsregelen og en ansvarlig økonomisk politikk, sa Solberg.

Vil opprette veiselskap

Organiseringen av infrastrukturbygging er for dårlig, mener Erna Solberg (H), som derfor lover å opprette et veiselskap støttet av en statlig lånegaranti.

– Vi trenger å både bruke mer penger, bygge raskere og realisere mer penger enn vi gjør i dag, sa Solberg da hun sammen med Siv Jensen (Frp) la fram en regjeringsplattform mandag kveld.

Et av de store grepene er å danne et stort veiselskap.

– Det skal stå for utbyggingen av mange av veiene i årene som kommer. Det skal organiseres som et eget selskap med innskutt kapital samt en statlig låneordning for utbygging av infrastruktur med statsgaranti, sier Høyre-lederen.

I tillegg vil Solberg som regjeringssjef etablere et infrastrukturfond hvor avkastningen øremerkes utbygging av infrastruktur.

– Det er mange tiltak, hver for seg og samlet sett, som gjør at vi kan bygge raskere, bedre og billigere, sa Jensen.

Solberg lover også en sterkere kollektivsatsing og lavere «bompengebelastning».

Vil legge ned helseforetakene

En ny blå regjering vil legge ned de regionale helseforetakene, utrede lovfestet rett innen eldreomsorgen og satse på rus og psykiatri.

Frp-leder Siv Jensen redegjorde for hvordan en ny regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet vil endre helsevesenet.

– Det er denne regjeringens ambisjon å løfte eldreomsorgen slik at alle eldre kan være trygge på at de får den omsorgen de trenger, når de trenger det, sa Siv Jensen.

Lovfestet rett til heldøgns pleie innen eldreomsorgen skal utredes med sikte på innføring i løpet av den kommende fireårsperioden.

– Dette har vært viktig for oss, sa Jensen.

I tillegg er det enighet om å satse mer på rus og psykiatri.

– Rus og psykiatri skal hver for seg ha en årlig vekst som er høyere enn somatikken, sa Jensen.

- Sterkere sosialt sikkerhetsnett

De borgerlige partiene skal ta større grep om de svakeste i samfunnet og forhindre at flere faller utenfor samfunnet.

– Altfor mange faller igjennom sikkerhetsnettet. Dette hullet skal vi tette. Vi må få en ny førstelinjetjeneste som gjør det lettere å få hjelp tidligere. Mange barn som tas vare på av barnevernet, fullfører ikke videregående skole. Vi må gi dem skikkelig utdannelse på veien mot voksenlivet, sa Erna Solberg på mandagens pressekonferanse.

Vil innføre lukkede asylmottak

Den påtroppende regjeringen vil stramme inn reglene for familiegjenforening og åpne lukkede asylmottak.

Frp-leder Siv Jensen lovte en streng, men rettferdig innvandringspolitikk da hun sammen med Erna Solberg (H) mandag kveld la fram de to partienes regjeringsplattform.

– Det vil komme innstramminger på familiegjenforening. Det vil bli innført lukkede asylmottak for kriminelle asylsøkere og personer som har fått avslag på sine søknader. Vi vil også korte ned på saksbehandlingstiden og styrke integreringen på flere områder, sa Siv Jensen.

Hun mener at den foreslåtte politikken handler om å gjøre samfunnet tryggere for folk flest.

Blant det Frp-lederen kalte sterke tiltak, er jobbgaranti for politistudenter, økt beredskap over hele landet og styrket beredskapsstruktur og IKT-satsing.

– Vi vil sørge for en streng og tøff justispolitikk, blant annet ved at gjerningsmenn skal dømmes for de lovbrudd de faktisk begår, sa Jensen.

Vil kutte i pressestøtten

Erna Solbergs regjering vil legge om og etter hvert redusere pressestøtten. Dessuten kommer det en egen stortingsmelding om NRK-lisensen.

I kapittelet om medier i Solbergs regjeringsplattform heter det at regjeringen vil føre en mediepolitikk som stimulerer til nyskaping og innovasjon.

Andelen eksterne produksjoner i NRK skal økes, og det skal legges fram en egen stortingsmelding om NRK-lisens og alternative betalingsordninger. Dessuten vil den nye regjeringen begrense NRKs mulighet til å bruke sin robuste økonomi til å svekke andre institusjoners aktivitetsgrunnlag.

Papiraviser og e-aviser skal likestilles ved at det etableres en felles, lav momssats.

- Har funnet løsningene Norge trenger

Høyre-leder Erna Solberg sier at det viktigste i forhandlingene ikke har vært å finne en balanse mellom Høyre og Fremskrittspartiet, men å finne de løsningene Norge trenger.

– Vi har gått gjennom område for område. Hvilke løsninger trenger Norge nå? Det viktigste har ikke vært å finne en balanse mellom Høyre og Fremskrittspartiet, men å finne de løsningene som Norge som land trenger i årene fremover. Det er først og fremst det en regjering skal gjøre, ha blikket på de utfordringene et land står overfor, sier Solberg på pressekonferansen på Sundvolden mandag kveld.

Sammen med Frp-leder Siv Jensen legger hun fram en regjeringsplattform som består av 75 sider.

Ifølge Solberg inneholder dokumentet med regjeringsplattformen åtte hovedsatsingsområder.

– Vi har krystallisert ut prosjekter som skal gjøre Norge mer robust, sier hun.

- Vil styre langsiktig

Den nye regjeringen lover en økonomisk politikk som skal sikre velferden for fremtidige generasjoner.

– Det er viktig å ikke bare styre godt på kort sikt, men også på lang sikt. Derfor er det viktig for denne regjeringen å investere for framtiden og bidra til at våre barn i årene som kommer kan arve et samfunn med like god velferd som vi har, sa Erna Solberg da hun sammen med Siv Jensen (Frp) presenterte den nye regjeringens plattform mandag kveld.

Hun gjentar at formuesskatten skal fjernes som et ledd i å «styrke norsk konkurransekraft og sikre norske arbeidsplasser».

– Vi skal ha et skattesystem som gjør at det lønner seg å jobbe, sa den påtroppende statsministeren.

Klima ikke på listen

Regjeringsplattformen til Høyre og Fremskrittspartiet trekker fram åtte viktige satsingsområder. Klimapolitikk er ikke blant dem.

Overskriftene i dokumentet over de åtte prioriterte områdene er som følger:

«Konkurransekraft for norske arbeidsplasser». «En enklere hverdag for folk flest», «Kunnskap gir muligheter for alle», «Regjeringen vil bygge landet», «Trygghet i hverdagen og styrket beredskap», «Et velferdsløft for eldre og syke», «Et sterkere sosialt sikkerhetsnett», «Levende lokaldemokrati».

Miljø og klima er riktignok tilgodesett med et eget kapittel i regjeringsplattformen:

– Regjeringen vil bygge sin politikk på forvalteransvaret og føre-var-prinsippet. Den kloden vi skal overlate til våre barn skal være i minst like god stand som vi overtok den fra våre forfedre. Regjeringen vil føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket. Utbyggingen av fornybar energi må økes, står det i plattformen.

Høyre og Fremskrittspartiet fastslår også at regnskogsatsingen skal «videreføres med mål om langsiktige resultater».

– Arbeidet for å sikre at pengene brukes effektivt og til formålet i mottakerlandene må styrkes. Regjeringen vil samle forvaltningen av denne ordningen i Miljøverndepartementet, heter det.

Klima er ikke en del av de borgerliges partienes åtte hovedsatsingsområder. Men Erna lover å forsterke det tverrpolitiske klimaforliket.

– Klima er godt omtalt i samarbeidsdokumentet og vi skal forsterke klimaforliket. Vi har et offensivt kapittel når det kommer til nordområdene. Årsaken til at det ikke er en del av de åtte punktene er fordi vi har valgt å prioritere områdene som skiller oss fra andre regjeringer, forklarer Erna Solberg.

Lover investeringer i fornybar energi

Høyre og Frp vil opprette et eget program innenfor oljefondet for investeringer i bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land. Et program for fornybar energi kan også bli aktuelt.

I sin regjeringsplattform skriver de to partiene at det nye investeringsprogrammet for fattige land skal ha samme krav til forvaltning som andre investeringer i det såkalte oljefondet, Statens pensjonsfond utland.

Den nye regjeringen vil i tillegg vurdere å opprette et eget mandat innenfor oljefondet for investeringer i fornybar energi. Samtidig legges det opp til økte investeringer i fornybar energi gjennom utviklingsfondet Norfund.

I den politiske plattformen understrekes det gjentatte ganger at investeringene i fornybar energi må økes.

Antall departementer fortsatt ikke kjent

En ny departementsstruktur er så godt som klar, men Erna Solberg vil ikke fortelle hvor mange departementer det vil bli før den nye regjeringen tiltrer.

– Det får dere vite når Høyre-Frp-regjeringen, som vi vil kalle den, tiltrer, sier Erna Solberg på direkte spørsmål under pressekonferansen mandag kveld.

Hun legger til at arbeidet med å finne ut hvor mange departementer og statsråder det vil bli, stort sett er ferdig.

Solberg: – Kunnskapssamfunnet skal bære velferdssamfunnet

Erna Solberg mener en god skole må ligge i bunnen for utviklingen av Norge.

– En god skole er viktig for å nå viktige mål. Ikke minst sørger det for mer sosial mobilitet og kan trigge talent. Vi må være smartest, ikke billigst, sa Solberg på pressekonferansen mandag kveld. Hun understreker viktigheten av drømmelærerne i norske klasserom.

– Også når det gjelder høyere utdanning må vi bygge sterke fagmiljøer. Vi må ha en strategi for at Norge får universiteter i verdensklasse. I tillegg må vi øke satsingen på forskning, også i næringslivet. Sistnevnte skal trygge arbeidsplasser i større grad.

Jensen: – Vår hånd på rattet skal merkes av alle

Siv Jensen lover å gjøre Norge et bedre land for alle nordmenn, ikke bare for Frp-velgerne.

– Plattformen viser at vi holder ord og vi tar med oss vår grunnsjel inn i regjering. Selvsagt har vi ikke fått gjennomslag for alt, men vi har fått gjennomslag for mye som trekker i riktig retning. Vår hånd på rattet skal merkes, sier Siv Jensen.

Fra formynderstat til tillitssamfunn

– Vi får en regjering som har tillit til enkeltmennesker som selv er i stand til å ta egne valg, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Det handler om et betydelig taktskifte, fra formynderstat til tillitssamfunn, sa Jensen på pressekonferansen hun holdt sammen med Høyre-leder Erna Solberg på Sundvolden Hotel mandag kveld, der de legger fram regjeringsplattformen.

Jensen fortalte at avbyråkratisering er et av målene til den nye regjeringen. Den nye regjeringen vil ha som mål å redusere skjemaveldet med 25 prosent.

Et annet mål er å redusere ventelistene ved å spille på lag med private og ideelle aktører.

– Vi har vært opptatt av valgfrihet og samspill. Blant annet vil vi innføre fritt rehabiliteringsvalg i helsetjenesten, sier Jensen.

Vil utvide adgangen til midlertidige ansettelser

Høyre og Frp vil gjøre det lettere for bedrifter å bruke midlertidig ansatte.

I regjeringsplattformen som de to partiene la fram mandag, heter det at fast ansettelse fortsatt skal være hovedregelen. Men samtidig vil den nye regjeringen «utvide adgangen til bruk av midlertidige ansettelser».

Høyre og Frp vil også «myke opp» arbeidsmiljøloven på områder som gjennomsnittsberegning av arbeidstid, alternative turnusordninger og uttak av overtid.

Et eget arbeidstidsutvalg skal nedsettes for å utrede hvordan arbeidskraften «best mulig kan tas i bruk i de kommende tiårene».

Dagens sykelønnsordning videreføres.