Han fortalte retten om den dramatiske flukten i den lille båten Reiulf, der han flyktet sammen med elleve andre ungdommer. Seks skudd traff båten, og flere havnet like ved. Mange av ungdommene i båten var under 18 år, noen av dem til og med under konfirmasjonsalder, sa Rindal.

— Det er tilfeldigheter og små marginer som gjør at vi er i live i dag. Det var ikke skremmeskudd som ble avfyrt. Marginene var på vår side, forklarte Rindal, som selv ikke ble fysisk skadd, og som ble forskånet fra å se andre bli drept på øya. Men gjennom andre forsto han at grusomme hendelser hadde funnet sted, ved å se på blikkene deres og høre hva de hadde å fortelle.

— Disse sårene som de er påført, kan være vel så smertefulle som fysiske skadene. Det er viktig at disse får den samme erstatningen og støtten som de andre ofrene. Dette var drapsforsøk, sa Rindal etter å ha avgitt en svært detaljert vitneforklaring.

Sammen med de elleve greide han å ro Reiulf i land, selv uten årepinner. Motoren lot seg ikke starte. De våget ikke å dra inn til Utvika, fordi det sto en politimann der som kunne være en medsammensvoren til Breivik. Til slutt fikk de slep av en annen båt og kom seg i sikkerhet - like etter klokka 18 den 22. juli. (©NTB)