- Solen er her, og den kommer til å bli hos oss i millioner av år fremover, mens fossilt brennstoff vil vare i kanskje bare 200-500 år. Her i landet skinner solen hver dag. Denne energiformen er fremtiden, og Saudi— Arabia er nødt til å være på høyden når det gjelder teknologi på dette området, sier oljeminister Ali al-Naimi om årsaken til at verdens største eksportør av olje bruker ikke ubetydelige ressurser på å utvikle solenergi.

Under planlegging

Saudiarabiske medier meldte denne uken at kongeriket ser muligheten for en gang å kunne eksportere store mengder slik energi til Europa. Myndighetene planlegger utbygging som skal gi en samlet kapasitet på 24 gigawatt solenergi innen 2020, og 54 gigawatt i 2032, ifølge avisen Arab News.

Sol var ikke det viktigste tema i samtalene, påpeker Borten Moe, men erklærer seg enig med sin saudiske kollega i at denne energiformen sikkert vil spille en betydelig rolle i den globale kraftforsyningen i fremtiden, «selv om olje- og gassforekomstene nok vil vare mye lenger enn mange frykter.»

JØRGEN LOHNE I SAUDI-ARABIA Foto: Borgen Ørn E/Aftenposten

Mer enn alternative energiformer, handlet møtet mellom ministrene i går om utviklingen i olje— og gassmarkedet.- Vi har arbeidet godt sammen tidligere, og vi skal fortsette samarbeidet, til beste for våre to land og for verden, sa Al- Naimi.

Borten Moe fremhever markeringen av felles syn når det gjelder stabilitet og forutsigbarhet i verdensmarkedene, ikke bare på pris, men også på forsyninger, som noe av det viktigste ved besøket.

- Jeg opplever at man i Saudi-Arabia har et intenst ønske og store ambisjoner om ikke bare å produsere verdiene som ligger i oljen og gassen, men også bruke ressursene som en mulighet til å bygge landet videre, skape industri og arbeidsplasser og gi innbyggerne nye muligheter, sier statsråden.

- Hvor høy oljepris behøver Saudi-Arabia for å opprettholde balanse i statsbudsjettet?

- Adskillig lavere pris enn vi får nå! svarer Ali al-Naimi med en liten latter.

Rettigheter

Al-Naimi svarte søndag benektende på spørsmål om brudd på menneskerettigheter i Saudi-Arabia hadde vært et tema i samtalene. Landet praktiserer blant annet offentlige henrettelser med sverd og idømmer opposisjonelle som ytrer seg kritisk, lange fengselsstraffer.

Kvinnenes stilling i det strengt sunnimuslimske, eneveldige kongedømmet kommenterte ministeren med at «de har mange rettigheter». Men saudiske kvinner, som må ha sin nærmeste mannlige slektnings samtykke til en rekke hverdagslige avgjørelser og nektes å kjøre bil, kan nok ha et annet syn på saken.

Al-Naimi mener kanskje at slike temaer ikke hører hjemme i et møte mellom oljeministere, men hans kollega er nok uenig i det.

- Disse spørsmålene skal jeg ta opp i løpet av oppholdet. De står alltid på den norske agendaen, sier Borten Moe.