KRISTIANSAND: Det forteller hans mor, Berit Andersen i et intervju med Fædrelandsvennen.

— Jan Helge kommer ikke til å søke om løslatelse nå i mai, sier moren.

Vi møter henne hjemme. Her bor sønnen når han er ute på permisjoner. De har god kontakt.

— Han har vært mye ute av fengselet, og har vært mye hjemme. Men han har til gode å gå gjennom Markens, sier Berit Andersen.

Dømt til 19 år

Huset ligger like ved Baneheia, der Stine Sofie Sørstrønen (8) og venninnen Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept 19. mai for 13 år siden.

13. februar 2002 ble Jan Helge Andersen dømt til 19 års fengsel for drapene i lagmannsretten. Tidligere bestekamerat Viggo Kristiansen fikk 21 års forvaring.

Jan Helge fikk strafferabatt for å ha vært med på å oppklare saken. Han nærmer seg 13 år i fengsel, og i mai vil han ha sonet nøyaktig 2/3 av straffen. Ifølge loven kan han da løslates på prøve.

— Andersen vil ha utholdt 2/3 soningstid i mai i år. Han har endt tid i september 2019, sier Erling Fæste, assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen region sør.

Skal vurderes

Kriminalomsorgen skal nå vurdere om 32-åringen skal få slippe ut. De kan også nekte løslatelsehelt fram til Andersen har gjennomført hele straffen.

— For de alvorligste dommene er vurderingene særlig grundig. Hensynet tildenalminnelige rettsoppfatning eret relevant moment i alle avgjørelser etter straffegjennomføringsloven, sier Fæste.

Statistisk sett blir25-30prosent nektet prøveløslatelse.

Kan løslates mot sin vilje

Uavhengig av om det foreligger søknad eller ikke har Kriminalomsorgen plikt til å vurdere prøveløslatelse ved 2/3 soningstid.

— Vi kan prøveløslate mot innsattes vilje. Men dette er så sjelden at jeg ikke kan huske at vi har gjort det noen gang. I de tilfellene folk ikke vil bli løslatt, har vi ofte et rehabiliteringsopplegg som vi er blitt enige med innsatte om å fullføre, sier Fæste.

Vil fullføre bakerutdannelsen

Berit Andersen har valgt å snakke eksklusivt med Fædrelandsvennen, og påpeker at dette er de eneste kommentarene hun vil gi i saken nå.

Hun sier grunnen til at Jan Helge ikke vil søke om løslatelse nå er at han vil gjøre ferdig bakerutdannelsen mens han er i fengselet.

Skien fengsel, der han sonet tidligere, kunne ikke hjelpe ham med praksisdelen av utdannelsen. Han ble i stedet keramiker.

— Men dette er ikke noe han kan leve av når han en gang slipper ut. Vi har vært opptatt av at han skal ha noe å gå til, så han ikke havner som sosialklient, sier Berit Andersen.

Sønnen er nå i åpen soning et sted på Østlandet, og ifølge moren legges det til rette for at sønnen kan gå i lære som baker – enten i fengselet eller utenfor murene.

Skylder 2,7 millioner kroner

Som Fædrelandsvennen skrev nylig skylder Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen de etterlatte Baneheia-foreldrene 2,7 millioner kroner i erstatning. Beløpet stiger stadig på grunn av renter.

— Jan Helge er veldig opptatt av å gjøre opp for seg, sier Berit Andersen.

Per i dag vet hun ikke nå han kommer til å søke om løslatelse.

— Men mye kan skje. Det kan godt være han søker til jul, sier Berit Andersen.

Lettet, men likevel oppgitt over norsk lov

Ada Sofie Austegard er fornøyd med at datterens drapsmann ikke vil løslates når loven sier han kan bli det.

KAN PUSTE UT I MAI: Men Ada Sofie Austegard er oppgitt over norsk lov.

— Det er bra for oss. Da kan vi slappe av litt, og ikke ha dette å tenke på i mai, sier Austegard til Fædrelandsvennen.Mor til Stine Sofie Sørstrønen er likevel oppgitt over at loven åpner for at drapsdømte kan slippe ut før de har sonet ferdig fengselsstraffen.

— Straffen som blir tilkjent i norske domstoler, er egentlig en hån mot fornærmede og etterlatte. Det er ikke reelt. Og det er frustrerende, sier Austegard.

— Det finnes jo også eksempler der domfelte ikke vil ut, men der den han eller hun rett og slett blir kastet ut av fengselet, sier hun.