Årsaken er at EU i november i fjor krevde at EØS-landene skulle få fortgang i innføringen av rundt 500 små og støre direktiv som ennå ikke var lagt inn i avtalen.

Blant de reglene som blir innført fredag, er det omstridte direktivet om audiovisuelle medietjenester, som gir TV-stasjoner som ikke sender fra Norge, lov til å sende alkoholreklame i norske kabel-tv-nett, skriver Nationen.

Leder Per Sjaastad i EØS-seksjonen i Utenriksdepartementet mener at selv om Norge ikke har fått gjennomslag for et unntak i TV-direktivet, er det Norges klare oppfatning at direktivet kan tolkes slik at forbudet mot alkoholreklame i sendinger fra utlandet rettet mot Norge, fortsatt kan opprettholdes.

Blant EU-reglene som det står igjen å innføre, er blant annet datalagringsdirektivet, bankinnskuddsdirektivet og det tredje postdirektivet.

Norge jobber for å få unntak i bankinnskuddsdirektivet og har sagt nei til postdirektivet. Datalagringsdirektivet er imidlertid vedtatt innført i Norge, men det har Island nektet å innføre. I Norge er iverksettingen utsatt inntil videre fordi regjeringen trenger mer tid på å utrede hvem som skal ta regningen. (©NTB)