— Et bord i barnas ånd

Pia Håkonsen (35) bor på Dvergsnes og er interiørkonsulent og boligfotograf.

- Hvordan vil du beskrive bordet du har dekket?

— Årets julebord hos oss er et lekent bord i barnas ånd. Det strider kanskje litt mot at barna skal sitte pent når de spiser. Men julaften er jo barnas dag, så da hadde jeg lyst til å ha et aktivitetsbord der barna kan underholdes litt. Jeg har lagt fram tusjer, slik at serviettene kan tegnes på. Alt av pynt på bordet kan egentlig lekes med. Planen er å brodere oppå tegningene etter jul, og ta vare på det som et minne, og gjøre det til tradisjon.

fineste_julebord-9.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Hva er det viktigste med et festbord?

— Festbordet skal innby til lange, gode og morsomme samtaler. For en interiørkonsulent er selvfølgelig det estetiske viktig, men det aller viktigste er folkene og stemningen rundt bordet. Det kan gjerne inneholde litt utradisjonell dekor som får gjestene til å trekke litt på smilebåndet. Jeg liker også å dekke litt uhøytidelig. Det må ikke bli for stivt. Personlighet er det viktigste stikkordet når jeg dekker et bord.

Pynter du bordet annerledes når det er jul?

Tusjer og servietter til å tegne på hører til julebordet hjemme hos Pia Håkonsen. Foto: Sondre Steen Holvik

— Selv om humor og farger ofte går igjen, så synes jeg det er gøy å trekke inn elementer som passer til høytiden man feirer, så det er ikke til å komme bort fra at bordet er pyntet annerledes i jula enn resten av året.

Hvordan pynter du til jul?

— Vi er en ganske så fargeglad og leken familie, noe som også kommer fram når det pyntes til jul. Alle drømmer om en hvit jul, mens vi i familien Håkonsen ønsker oss en fargerik jul. Vi er glad i å ikle huset vårt en fargerik drakt, og jula er intet unntak.

Jeg synes det er gøy å pynte med tradisjonelle ting i moderne drakt. Rosa reinsdyr og turkise nisser er velkomne hjemme hos oss.

Med to barnehagebarn i hus sier det seg selv at dorullnissene er godt representert. De kommer i alle mulige varianter og har fått sin plass i kjøkkenvinduet.

Hvilke juletradisjoner har dere?

— Etter jeg ble sammen med min kjære ble jeg introdusert for fårelår, lefser, kålrabi og tomtebrygg. Dette spiser vi hver jul, gjerne både til frokost, lunsj og kvelds. Etter 15 år kan det vel trygt kalles en tradisjon. I tillegg har jeg fått innført tradisjonen om at vi pynter juletreet en uke før jul.

Oppskriften på en vellykket julefeiring?

— For oss er det å være sammen med dem man er glad i, ha god tid og avslapping viktige elementer. Da vi bodde utenbys, ble juleferiene ofte veldig hektiske fordi det var så mange vi skulle rundt og besøke på kort tid. Følelsen av aldri å strekke til dukket opp hvert år. Når vi nå bor i hjembyen vår, har julefreden virkelig senket seg og det kjennes veldig godt.

Hva står på menyen julaften hvis du inviterer til feiring?

— I frykt for at svoren på ribba ikke skal bli sprø, så går vi for pinnekjøtt. Jeg ønsker ikke å svette unødvendig over grytene en slik dag. Dagen skal først og fremst nytes sammen med familien.

Hvor henter du inspirasjon fra?

— Barna mine Liam og Elle er uten tvil de største inspirasjonskildene mine. Jeg finner også mye inspirasjon i interiørblader, bøker og ikke minst på nett. Jeg er også en flittig bruker av instagram, og følger en rekke flinke interiørentusiaster på nettet.

- Jeg er et skikkelig tradisjonsmenneske

Richard Ribe (30) bor på Justneshalvøya og er lærer og interiøsdesigner.

- Hvordan vil du beskrive bordet du har dekket?

— Jeg vil si det er et bord hvor jeg har brukt skandinavisk design, og tilsatt masse nordisk natur. Bordet er kledd opp i naturens egne materialer.

Den varme furua gjør det lett å skape en lun og hyggelig julestemning. Naturen er så flott i seg selv, og i jula er det lov å ta med seg inn furu, gran og andre busker, synes jeg.

- Jeg synes et pyntet festbord til jul kan være litt ekstra. jeg liker å kombinere hvitt med med naturens farger, og for å få den perfekte stemningen rundt bordet bruker jeg alltid mye lys. Foto: Erling Hægeland

Hva er det viktigste med et festbord?

— Det kan gjerne være litt ekstra pyntet, synes jeg. Det viktigste med et festbord er at man skal føle seg ekstra velkommen når man setter seg til bords.

Pynter du bordet annerledes når det er jul?

— Til jul har man mange muligheter når det kommer til pynting. Det er en høytid, og da kan man gi litt ekstra, synes jeg. Jula tilhører også en årstid da det er lett å trekke naturen inn , samtidig som det er "lov" å gjøre ting enda mer koselig.

julebord11_2.jpg Foto: Erling Hægeland

Hvordan pynter du til jul? — Jeg er veldig glad i hvit jul, gjerne i kombinasjon sammen med naturens farger. Jeg liker at det er lyst og diskret, samtidig som det har et naturlig og varmt utrykk. Enkelhet er stikkordet mitt. Jeg er ikke så glad i nisser og nips, og bytter heller dem ut med et ekstra juletre og levende lys, for å få den riktige julestemningen. Man kan aldri overgå naturen, den er så fin i seg selv.

Hvilke juletradisjoner har dere?

— Jeg er et skikkelig tradisjonsmenneske, særlig når det gjelder jula. Juletreet er alltid pyntet tidlig i desember. Førjulstiden er fantastisk, synes jeg. De beste juleminnene fra barndommen er fra når hele familien dro opp på gården til min tante og onkel for å finne juletre. Jeg og mine fire brødre fikk lov til å få hvert vårt juletre på rommet. Det pyntet vi lenge før jul, med julepynt vi hadde laget og pynt vi hadde arvet fra besteforeldrene våre. Natt til julaften tok vi alle madrassene og juletrærne ut i loftsstua, og hele familien overnattet der og bare ventet på at julaften endelig skulle komme. Nå har jeg egne barn, og vi gleder oss til å videreføre og lage nye tradisjoner.

Oppskriften på en vellykket julefeiring?

— Den skikkelige julefølelsen får jeg først når kirkeklokkene kimer på julaften. Når jeg sitter full av forventning i kirka og kjenner på den magiske stemningen, da kan jula virkelig begynne.

Hva står på menyen julaften hvis du inviterer til feiring?

— Hvis jula feires hjemme hos oss, blir det ribbe og riskrem.

Hvor henter du inspirasjon fra?

— Inspirasjonen henter jeg overalt, og for at jeg skal huske og hodet og kreativiteten skal få slappe av litt, tar jeg bilder at alt som inspirerer. Bildene blir lagret i ulike mapper, slik at det blir lett å finne når jeg skulle trenge det.

- Jula er ikke rød hos meg

Ruben Ludvigsen (36) bor på Fiskåtangen og er frisør.

Hvordan vil du beskrive bordet du har dekket?

— Det er et klassisk og nøytralt bord med en liten dose dill. Jeg har forsøkt å få litt eksklusivt preg over det, og siden det er jul så tar jeg fram sølvbestikket, og den fineste pynten. Elementer som kongler og levende lys er viktige for å få den rette stemningen. Ellers er det viktig at det alltid er blomster på bordet, kanskje spesielt i jula.

- Jeg er glad i juleselskaper, og i år skal jeg stelle i stand tre julebord til venner og kolleger her hjemme. Så juletreet er på plass hos meg tidlig i desember. Foto: Kjartan Bjelland

Hva er det viktigste med et festbord?

— At det skal være et hyggelig sted å sette seg ned. At det er delikat, og innbyr til en hyggelig kveld. God mat er selvsagt viktig. Er alt dette på plass, så kan man tilbringe hele kvelden rundt bordet.

For meg er egentlig maten viktigere enn pynten. Jeg står heller flere timer på kjøkkenet og lager mat, og bruker minst tid på pyntingen.

Pynter du bordet annerledes når det er jul?

— Det er mye mer dillete nå til jul enn det ville vært ellers. Jeg liker det egentlig veldig enkelt, men til jul er det vel lov til å gjøre litt ekstra ut av det. Det er jo noen ting man bare tar fram til jul. Amaryllis, for eksempel, er favorittblomsten min i jula, så den dukker alltid opp på festbordet.

Hvordan pynter du til jul?

— Jula er ikke rød hos meg. Jeg synes rød er en fin farge, men faktisk ikke til jul. Det høres kanskje rart ut, men det kommer ikke mye nisser og julenips inn i min leilighet til jul. Jeg liker det enkelt, og bruker mye blomster og levende lys for å skape den rette stemningen. Jeg setter heller fram et ekstra juletre fremfor å fylle leiligheten med masse annen pynt.

Hvilke juletradisjoner har dere?

— Lille julaften er vi hos foreldrene mine og spiser koldtbord. Vi varierer litt på hvor julaften tilbringes. Familieselskaper på første og andre juledag er også en tradisjon. Julestrømpen har fulgt meg siden jeg var liten, og det er noe jeg har overført til guttene mine. Den åpnes på morgenen på julaften. For egen del så blir det heller ikke ordentlig jul før jeg har sett Tre nøtter til Askepott på tv.

Hva er det beste med julen?

julebord ruben008.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Som frisør er desember en av de mest hektiske månedene. Alle skal jo ordne seg på håret før jul. Så det beste med jula for meg er å ha helt fri, og koble skikkelig av. Jeg har alltid fri i romjula, og til over nyttår. Da får jeg masse tid sammen med sønnene mine, og resten av familien. Maten er viktigere for meg enn pynten. Jeg pynter alltid juletreet før julebordsesongen starter og har det i hus til over nyttår

Oppskriften på en vellykket julefeiring?

— God mat, hyggelig selskap. Det å ha familien rundt seg er godt. Og skal man få skikkelig julestemning, så er jo snø på julaften med på å sette den rette julestemningen.

Hva står på menyen julaften?

— Hvis julaften feires hjemme hos meg, så blir det pinnekjøtt. Men feirer vi hjemme hos foreldrene mine, er det ribbe som blir servert. I år tror jeg julefeiringen blir lagt til broren min i Oslo, så da blir det ribbe. Til dessert har vi alltid riskrem med jordbær og bringebærsaus, uansett om vi har ribbe eller pinnekjøtt.

Hvor henter du inspirasjon fra?

— Jeg er veldig interessert i interiør, og henter vel inspirasjon fra både jobb, magasiner, og bare det å være til stede på ting.

- Enkelt og vinterhvitt bord

Vivian Holm-Hansen (37) bor i Flekkefjord og er finansrådgiver i SR-bank.

Hvordan vil du beskrive bordet du har dekket?

— Det jeg kan si om bordet mitt at det er et enkelt og vinterhvitt bord med innslag av natur og favorittfargen min, som er rosa.

holm hansen.jpg

Levende lys er viktig, så masse stearinlys på bordet må det være. Og siden jeg er så glad i stjerner, har jeg selvsagt også funnet plass til dem på bordet.

Lyslenken med happylights som ligger som en lenke på midten av bordet gir en ekstra lun stemning, synes jeg.

Hva er det viktigste med et festbord?

— At jeg har klart å skape det så koselig rundt bordet at gjestene har lyst til å sitte der i timevis.

Pynter du bordet annerledes når det er jul?

— Jeg er generelt veldig glad i å dekke bord, og stelle til fest. Men jeg slår jeg gjerne til litt ekstra når det er jul. Og så er det jo enkelte ting som bare kommer fram i jula.

Hvordan pynter du til jul?

- Jeg liker det enkelt, og selv om det er jul tar heg ikke helt av med pyntingen. Jeg synes også det er greit å bevege seg bort fra den tradisjonelle rødfargen, og for egen del velger jeg heller rosa på bordet mitt.

— Når jula kommer, vil jeg vil ha det lunt og varmt rundt meg. For å skape god stemning bruker jeg mye stearinlys og pynter med lyslenker i flere rom. Røkelse og noen gode duftlys er også med på å gjøre det lille ekstra, og skape god stemning. Favorittjulepynten er stjerner og engler i ulike størrelser og fasonger. Det er ikke så mange nisser å finne hjemme hos oss. Vi pynter juletreet en uke før jul, og så tar vi det ut 1. nyttårsdag.

Hvilke juletradisjoner har dere?

— Jula er en fin og rolig tid, og det å tilbringe mye tid sammen med familie er viktig. Jeg elsker lange, rolige julefrokoster, og julemåltider. Masse god mat hører selvsagt også jula til.

Vi bytter på å ha julefeiringen hos familien i Åna-Sira og familien i Kristiansand.

Det viktigste er at familien er samlet, jo flere jo bedre, synes jeg

Hva er det beste med jula?

kuvert.JPG

— Jeg er et skikkelig julemenneske, du kan trygt si at jeg elsker jula. Jeg synes adventstiden er den beste. For når julaften kommer, er jo jula plutselig over.

Julestemningen kommer når jeg får stjerner og lys i vinduet. Jeg elsker at vi steller i stand til fest flere dager på rad, og at vi er sammen med familien i mange dager. Jeg elsker at barna er forventningsfulle og at de gleder seg over alt som skjer.

Oppskriften på en vellykket julefeiring?

— En vellykket julefeiring for meg er en jul med masse kos og minimalt med stress. God stemning med fest og massevis av god julemat er med på å gjøre jula til en ekstra fin tid. Hvis vi kan toppe det hele med litt snø, slik at vi får hvit jul på selve julaften, er det en stor bonus.

Hva står på menyen julaften?

— Det kommer litt an på hvor vi tilbringer julaften. Men hvis det er jeg som står for maten, blir det pinnekjøtt og kålrabistappe. Jeg er vokst opp med det selv på julaften, og det er en tradisjon jeg ønsker å føre videre i familien. Når vi er sammen med familien i Kristiansand, spiser vi ribbe på julaften. Men da har vi pinnekjøtt hjemme lillejulaften.

Hvor henter du inspirasjon fra?

— Jeg blir inspirert overalt. Men for tiden bruker jeg mye tid på å lese forskjellige interiørblogger, og jeg er også ganske aktiv på instagram.