OSLO: Kristelig Folkeparti har i disse dager lagt fram nytt forslag til program. I forslaget tar de blant annet til orde for færre kommuner, slå sammen fylkeskommuner til større regioner, og sørge for at folkevalgte igjen overtar styringen av sykehusene.

— Tiden er overmoden for å gjøre noe med regionstrukturen i Norge, mener Ropstad.

Han mener dagens fylker er for små og han ønsker å flytte makt fra Stortinget til de nye regionene. Det betyr også at man flytter nye oppgaver til regionene.

KrF nevner i sitt programforslag at fremtidige regioner bør ha ansvar for videregående opplæring, regional høyere utdanning og forskning, innovasjon og næringsutvikling, samferdsel, kultur, oppgaver innen helse, miljø og landbruk, samt sektoroverskridende og kommuneoverskridende planlegging.

Styre sykehusene

Og ikke minst sykehusene.

— Vi vil legge ned dagens helseforetak, ta makten fra byråkrater og overføre den til politikere. Vi er valgt av folket og må stå til ansvar for folket.

Ropstad bruker striden mellom sykehusmiljøene i Kristiansand og Arendal som et eksempel. Politikere, både sentralt og lokalt, er maktesløse i forhold til utviklingen og kampen mellom sykehusene.

— En slik situasjon er uholdbar, det skaper mye konflikt i vår region. Med sterkere politisk styring tror jeg konfliktnivået kan roes ned, og gjennom nærhet vil vi kunne gi bedre tjenester, tjenester som er bedre tilpasset lokalt, sier Ropstad, som peker på at fram til 2002 var det fylkene som drev sykehusene. Modellen blir veldig lik, men med større regioner.

Sammen med Telemark

— Hvilken region ser du for deg her på Sørlandet?

— Det må i utgangspunktet fylkestingene være med på å spille inn, men et samlet Agder og Telemark vil være en naturlig region, mener Ropstad, som tror Kristiansand i en slik region vil være den naturlige motor.

I KrFs programforslag legges det opp til mellom fem og ti regioner. Ropstad har tidligere uttalt at mellom sju og ni vil være naturlig.

— Antall regioner kommer an på hvor mange arbeidsoppgaver og hvor mye makt vi flytter, sier han.

KrF ønsker at de nye regionene skal styres av stortingspolitikerne fra regionen, og to tredjedeler direkte valgte representanter.

— Økt ansvar i regionene og mer spennende oppgaver vil ansvarliggjøre flere og makten vil bli flyttet til de som sitter nærmest beslutningene. De kjenner behovene mest og har størst tillit, mener Ropstad.

— Dere ønsker også færre kommuner. Programkomiteen foreslår to modeller, en med frivillighet, og en med tvang. Hva tenker du?

— Jeg er veldig tilhenger av frivillighet, men vi må fra sentralt hold gjøre det enklere å slå sammen kommuner, sørge for at det er økonomisk lønnsomt.

Antall kommuner

— Hvor mange kommuner ser du for deg på Sørlandet? Det har vært fremmet noen modeller de senere årene.

— Det tror jeg kommunene må styre selv. I dag er det mye bra samarbeid, og når oppgaver flyttes, må de selv vurdere om det er hensiktsmessig eller ikke å slå seg sammen.

— Hvem bør Evje og Hornnes slå seg sammen med?

— Det håper jeg ordføreren har kontroll på, sier Ropstad og ler, og sikter til sin far Bjørn som er ordfører i kommunen.