KRISTIANSAND: — Institutt for rytmisk musikk ved UiA klekker ut fremtidens artister. Det er en artistfarm, sier Geirmund Hansen.

Sammen med Pål Rake, Knut Marius Djupvik og Sindre Gjærum Hansen utgjør han kvartetten av The Voice-finalister med bakgrunn fra UiA. Sist fredag kunne Geirmund, Pål og Knut Marius juble for videre avansement, mens fredag kveld er det Sindre som synger for fortsatt deltakelse i konkurransen.

— Jeg har valgt en hiphop/r'n'b-låt. "No Diggity" av Blackstreet featuring Dr. Dree, sier Sindre.

Mentor Espen Lind valgte å sende Geirmund Hansen videre etter hans opptreden sist fredag. Foto: TV 2

Tilbake på UiA

De fire artistene møttes denne uka i et av studioene i Sigurd Køhns bygg på UiA, hvor Institutt for rytmisk musikk, avdeling Kunstfag holder til. Knut Marius studerte der først, og fullførte sin mastergrad etter fem års studier. Geirmund og Pål startet på likt. Geirmund har en bachelor (tre år), mens Pål er inne i sitt femte år. Sindre er inne i sitt fjerde år. Om Sindre går videre i The Voice fredag kveld, vil en tredjedel av finalistene ha UiA-bakgrunn.

— Jeg vil se på det som et kvalitetsstempel for UiA. Vi representerer kvalitet, og forhåpentligvis får vi vise enda mer av det, sier Knut Marius, og gir mye av æren til vokallærer Hilde Norbakken og kollegene ved rytmisk institutt.

Knut Marius Djupvik leverte et fyrverkeri av en låt sist fredag. Det resulterte i at publikum stemmet romsdalingen videre i programmet. Foto: TV 2

— Hilde tar seg av studentene når de kommer, og hun tenker progresjon fra dag en, både musikalsk og personlig. Du får alltid svar på akkurat det du vil ha svar på, og kommer aldri ut igjen som et spørsmålstegn. Samtidig blir du behandlet som en kollega, og ikke som en student. Det er viktig, uavhengig om du er en professor på 60 eller en vokalist på 19, sier romsdalingen.

- Norges beste

Pål vurderte både Paul McCartney-skolen LIPA og Norges musikkhøgskole i Oslo før han valgte UiA.

Pål Rake og Morten Fredheim sto igjen sist fredag. Da sendte mentor Espen Lind egersunderen videre. Foto: TV 2

— En ting er fasilitetene her, de er i Europa-klasse. Man kan dra til LIPA eller hvor som helst, og det blir en nedtur. Men lærerne er dritbra. Hilde er udiskutabelt Norges beste vokallærer, sier rødtoppen fra Egersund.

— Jeg visste ikke hvem jeg var da jeg begynte her. Det tok ett år før vi fant ut av det. Samtidig blir man trygg på kunnskapen om sangfaget, sier Geirmund, som er fra Stavanger.

— Jeg søkte meg videre på mastergrad på grunn av Hilde. Men jeg har ikke fått brukt så mye tid som ønskelig sammen med Hilde, grunnet tv-opptakene. I The Voice har vi våre mentorer, men vi fire har egentlig hatt Hilde som mentor i tre, fire og fem år, sier Sindre, som er fra Oslo.

Fokus på praksis

Instituttleder Tore Bråthen er "utrolig stolt" av de fire UiA-finalistene, og mener de speiler det de holder på med på UiA på en flott måte.

— Vi har utdannet rytmiske musikere siden 90-tallet, og dette er et fantastisk springbrett videre i karrieren. Se på Stjernekamp, Idol, The Voice og slike show; vi har levert musikere til flere av dem, sier Bråthen, og legger til at artister som Hanne Kolstø, Frida Ånnevik og Karl Oluf Wennerberg også er tidligere UiA-studenter.

— Utgangspunktet for læring her er praksisen. Her er det ikke bare snakk, men ordentlig vare. Vi har en stab som er ganske unik. Det er markante og ledende folk i markedet, og de gir noe av ballasten sin videre til studentene, sier Bråthen.

— Har du en favoritt av de fire UiA-finalistene?

— Selvfølgelig. Men det sier jeg ikke. De jobber med sine ting, og det er smak og behag. De er dyktige hele gjengen, sier instituttlederen.