AGDER: Tidligere og nåværende skipsredere dominerer topplista over formuende sørlendinger. De fleste kommer fra Kristiansand og Grimstad.

I følge skattetallene for 2012 er Rannfrid Rasmussen landets rikeste kvinne. 77-åringen står oppført med en formue på 2,4 milliarder kroner. Det er som i fjor. Nevøen, Dag Rasmussen, som i dag er direktør i familieforetaket Rasmussegruppen A/S, kan notere seg for en formue på 1,9 milliarder kroner. Faren, Einar, står oppført med en formue på 681 millioner kroner.

Rasmussenfamilien var fram til slutten av forrige århundre mest kjent for sin rederivirksomhet. De senere årene har eiendom og investeringsselskaper utgjort en større del av virksomheten.

Inntektstoppen for Vest-Agder | Inntektstoppen for Aust-Agder

Skattetoppen for Vest-Agder | Skattetoppen for Aust-Agder

Formuetoppen for Vest-Agder | Formuetoppen for Aust-Agder

Arving

I Grimstad er et det en 27-åring som topper formuelisten. Knut Nikolai Tønnevold Ugland arvet i 2010 bestefaren Johan Jørgen Ugland. Grimstadmannen er i skattelisten oppført med en formue på nesten 1,9 milliarder kroner. Arven etter bestefaren blir styrt av et forvaltningsråd fram til Knut Nikolai fyller 35 år.

Bonde og invester Johan Benad Ugland vil ha nok til å kjøpe såkorn også i år. 887 millioner kroner er oppgitt som formue i 2012. Det er hårfint foran Einar Aas, også han fra Grimstad. 42-åringen, som har slått seg stort opp på megling av kraft, er en av få sørlendinger på topp-ti listen uten tilknytning til shipping. Kraftmegleren som står oppført med 886 millioner i formue ble uteksaminert fra Norges Handelshøyskole i 1994 og har siden tjent mye av pengene sine gjennom selskapet Kraftinvest som ble oppløst for noen år siden.

Stålkontroll

Eneste mann utenfor Kristiansand og Grimstad som er inne blant de ti mest formuende i landsdelen er Leif Hübert fra Søgne. 51-åringen er eneeier i tredje generasjon av et konsern som har slått seg opp på stålhandel. 622 millioner kroner i formue står søgnemannen oppført med i formue i 2012. Ingeniør og gründer Bjarne Skeie har heller ikke redervirksomhet i blodet. Han har brukt ingeniørkunnskapene sin på konstruksjon av heiskraner. Skeie, som kommer fra Eiken, har 598 millioner i formue mens flere av familiemedlemmene følger hakk i hæl.