LES OGSÅ:

De tre beste lagene i eliteserien får muligheten til å kvalifisere seg for Europaligaen. De to norske som spilte her i fjor, tjente mellom 20 og 25 millioner kroner på deltagelsen. Brann kniver nå om en 3. plass, men styreformann Lars Moldestad vil ikke uttale dette som et naturlig mål for Brann i år.

— Ja, vi skal til Europa igjen, men det blir feil av meg å si noe om tidselementet. Uten at det skal misforstås i retning av at vi ikke vil ha resultater. Det vil vi, sier Moldestad.

Han utdyper:

— Vi er i en fase nå hvor vi har erstattet godt betalte, mer velsituerte spillere med yngre spillere som trenger tid på å modne. Dette fundamentet skal vi bygge videre på. Så ser vi at laget svinger veldig mye i prestasjonene, noe som er en konsekvens av den prosessen. Det er helt rett at det kan utgjøre en stor forskjell å bli nummer tre kontra å bli nummer fire. Det vet vi jo. Uten at vi vil agere annerledes av den grunn.

Over ti millioner i "inngangsbillett"

Brann-kaptein Markus Jonsson sa før sesongen at han siktet mot gull i serien. Svensken ønsker ikke å moderere seg, og mener det "kjennes realistisk" å sikte mot medalje.

— Ja, det synes jeg helt klart bør være realistisk for oss. Vi har også alle forutsetninger for å klare det. Nå skal vi bare snu bortetrenden, og det er jeg overbevist om at vi klarer allerede mot Hønefoss. Så vet vi jo at den norske serien er slik at vinner vi et par kamper på rad, så er vi med helt oppi der.

Molde klarte i fjor å kvalifisere seg til gruppespillet i Europaligaen. Deltakelsen ga bruttoinntekter på 25 millioner kroner.

— Vi hadde ikke budsjettert med så mye, sier økonomiansvarlig Ole Jakob Strandhagen.

200.000 euro pr. seier

Dersom Brann tar bronse denne sesongen, kommer de inn i europaligakvalifiseringens 1. runde neste år. For å nå gruppespillet må de vinne tre kvalifiseringsrunder og én playoffrunde.

Forrige sesong ga avansement i kvalifiseringen 100.000 euro pr. runde. Tok man seg videre fra playoffrunden til gruppespillet, var belønningen på hele 1,3 millioner euro. Det er bare inngangsbilletten. For har man kommet så langt, venter det penger for hvert poeng: Seier ga i 2012/13-sesongen 200.000 euro, mens uavgjort utløste 100.000 euro.

Disse summene øker vanligvis noe hvert år.

I tillegg tjener klubbene på salg av TV-inntekter og publikumsinntekter på hjemmekampene. Historien viser at tilskuertallene som regel er lavere på europaligakamper enn seriekamper. Selve kamparrangementene er også noe dyrere å gjennomføre.

— Det kommer av at UEFAs krav er litt strengere enn NFF sine, men det er ikke snakk om store ekstrautgifter, sier Strandhagen.

Medaljeskille i TV-inntekter

Mulige inntekter fra spill i Europa, er derimot ikke de eneste inntektene som kommer som en konsekvens av å ta medalje. Medieavtalen er i år innrettet på en noe annerledes måte enn tidligere. Det gjør at det i rene TV-penger skiller 2,8 millioner kroner på å bli nummer tre, kontra å falle utenfor det gode selskap.

— Vi får 12,6 millioner ved 3. plass, 9,8 for 4. plass og 9,0 ved 6. plass, opplyser Branns ferierende daglige leder Roald Bruun-Hanssen i en sms.

Opp til de to øverste plasseringene i eliteserien, er det et nytt byks på pengestigen: Sølv gir 15 millioner kroner, mens klubben som vinner gull kan glede seg over 17 millioner kroner.

Godset er nøkterne

Strømsgodset tok sølv i fjor, og skal spille 2. kvalikrunde i Europaligaen senere i juli.

— Vi har bare budsjettert med spill i den ene runden, sier klubbens daglige leder Erik Espeseth.

Han vet selvsagt hvor lukrativt det er å gjøre det bra i Europa, men er bevisst på ikke å glede seg for tidlig.

— Det er viktig for oss å være nøkterne. Det har ikke noe for seg å fokusere på eventuelle inntekter. Går vi videre, vil det i så fall være en stor bonus.