Det ble klart etter at den tidligere Chelsea-legen Carneiro takket nei til å inngå forlik med London-klubben. Chelsea skal ha tilbudt Carneiro 1,2 millioner pund, tilsvarende rundt 14 millioner kroner, da saken startet mandag.

Den tidligere Chelsea-legen anklager sin gamle arbeidsgiver for «usaklig oppsigelse» — og har i tillegg gått til privat søksmål mot Mourinho. Det er det førstnevnte forholdet som blir tema i arbeidsretten i tiden som kommer.

I SENTRUM: Tidligere Chelsea-lege Eva Carneiro har anlagt en arbeidsrettssak mot sin tidligere arbeidsgiver. Foto: NTB SCANPIX

José Mourinho har dermed status som vitne og vil bli innkalt for å komme med sin vitneforklaring i løpet av de neste to ukene.

Eva Carneiros advokat Mary O'Rourke opplyser at utspørringen av portugiseren vil ta minst én dag.

Språkdebatt

Mourinhos behandling Carneiro fikk mye oppmerksomhet i fjor høst. Klubblegen ble degradert etter at hun løp inn på banen for å behandle midtbanespiller Eden Hazard i serieåpningen mot Swansea. Chelsea måtte spille med ni spillere en kort stund som følge av den medisinske behandlingen, noe som fikk Mourinho til å se rødt.

KONFLIKT: Det ble konflikt mellom tidligere Chelsea-manager José Mourinho og klubblegen Eva Carneiro (nede til høyre) etter en kamp forrige sesong. Nå må han i vitneboksen i arbeidsrettssaken hun har anlagt mot klubben. Foto: NTB SCANPIX

I kampens hete skal den daværende Chelsea-manageren, ifølge Carneiros advokater, ha ropt «filha da puta», på norsk «datter av en hore», etter den kvinnelige legen.

Mandag ble en skriftlig uttalelse fra Mourinho lest opp i arbeidsretten. Der hevder portugiseren at han i stedet sa «filho da puta», «sønn av en hore», og at det er et uttrykk han brukte mange ganger under den aktuelle kampen.

— Dette er et uttrykk jeg bruker ofte, det vet alle spillerne mine. Det ligger ikke noe sexistisk i bruken. I fotballen brukes det mange banneord, hevder den ferske Manchester United-manageren.

Carneiro forklarer seg

Carneiros advokater mener derimot at Mourinho brukte ordet «filha» og ikke «filho» nettopp fordi utbruddet var rettet mot en kvinne. Videre ble det hevdet at ordbruken var svært støtende all den tid Carneiro var eneste kvinne på sidelinjen.

Språkeksperter uttalte seg arbeidsretten mandag, men ingen av dem var i stand til å avgjøre hvilket av de to ordene Mourinho hadde brukt i situasjonen.

Tirsdag er det ventet at Carneiro vil starte sin tre dager lange forklaring.

José Mourinho ble nylig ansatt som manager i Manchester United. I øyeblikket jobber han med å forberede sin første sesong på Old Trafford.

(©NTB)