I fjor tok Norges suverent beste stavsprangutøver sitt tiende strake NM-gull. Så ble hun gravid. Nå er Larsåsen 32 uker på vei. Om rundt to måneder venter hun sitt første barn – en sønn – sammen med den danske lengdehoppkjæresten Morten Jensen.

Men selv om den gravide magen virkelig begynner å ta form, ligger ikke 28-åringen på latsiden.

Cathrine Larsåsen trener nemlig halvannen til to timer hver dag – seks ganger i uka. For å holde seg i form, og for å legge grunnlaget slik at hun kan komme seg tilbake i toppform så raskt som mulig etter fødselen. Larsåsens mål er å være i sitt livs beste form når OL i Rio de Janeiro braker løs i august 2016. – Det går faktisk veldig fint med meg. Jeg er nok en av irriterende gravide og trener fortsatt for fullt. Jeg veier jo litt mer enn til vanlig og merker det når jeg løper, men jeg kan fortsatt gjøre mye og ser ingen grunn til å roe ned treningen, sier Cathrine Larsåsen på telefon fra hjemmet i København.

Det er kun to ting hun ikke trener: stav— og spensthopp. Men hun løper intervaller, hopper over små hekker og trener styrke – tilnærmet som normalt.

LØPING OG STYRKE: Cathrine Larsåsen trener både styrke og utholdenhet. – Ikke like tungt som normalt, men fortsatt kanskje hardt, sier hun. Foto: Instagram, Privat

– Jeg trener ikke med like tunge vekter som til vanlig, men det er likevel relativt bra tyngde. Så lenge det føles OK og jeg ikke har noen smerter, så føler jeg at det er veldig forsvarlig å trene så mye som mulig. Men pulsen skal ikke komme opp på maks, sier Larsåsen til Aftenposten.

Mener treningsmengden ikke er for gravide flest

Hva man helst skal gjøre mens man er gravid og etter fødsel, er det mange ulike meninger om. Larsåsen søkte råd hos friidrettskollega Ingvill Måkestad Bovim, som ble mamma i april i fjor.

– Hun ga meg mange gode råd på veien, men det viktigste er å lytte til seg selv og sin egen kropp, sier stavhopperen.

Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, mener det ikke er noe veien for at en idrettsutøver som Larsåsen trener så mye, men understreker samtidig at det ikke er noe Helsedirektoratet anbefaler til gravide generelt.

– Vår anbefaling til gravide er den samme som til voksne generelt: Man bør delta i moderat aktivitet minst 150 minutter i uken. Men det er ingenting i veien for at kvinner som er vant til å være mye mer aktive enn det normale, fortsetter på cirka samme nivå når de er gravide, eventuelt med tilpasninger, sier Øien.

Hun understreker at Helsedirektoratet utarbeider retningslinjer for folk flest, ikke for toppidrettsutøvere, men sier at gravide generelt kan – og bør – trene både styrke og utholdenhet.

Trening av musklene i bekkenbunnen er særlig viktig i svangerskapet og etter fødselen, understreker hun.

NIH-rektor: Fornuftig for Larsåsen

– Mange kvinner tror at de ikke skal trene når de er gravide, men det er ikke noe veien for at man kan trene som før, sier hun og legger til at man bør unngå aktiviteter der det er risiko for å falle, som håndball, alpint, ulike kontaktsporter og hesteridning.

SATSER MOT OL: Cathrine Larsåsen har som mål å komme tilbake i toppform til OL i Brasil i august 2016. Foto: Privat

– Hvor langt ut i graviditeten kan man holde på?– Hvis man unngår komplikasjoner, kan man holde det gående helt til vannet går, så det er ingen grunn til å legge seg ned noen uker før fødselen, sier avdelingsdirektøren i Helsedirektoratet.

Rektor ved Norges idrettshøgskole (NIH) Kari Bø mener Larsåsens treningsmengde ligger på et fornuftig nivå.

– Jeg synes det er flott at Cathrine opprettholder aktivitetsnivået i en tilpasset form under graviditeten. I et svangerskap uten komplikasjoner er det ingen grunn til ikke å kunne trene og være i bevegelse 1-2 timer per dag. Cathrine har tatt bort aktiviteter som kan gi for stor belasting på muskel-skjelett systemet og gi stor økning i buktrykket slik som stav— og spentshopp. Hun trener heller ikke med maks intensitet når hun løper/driver utholdenhetstrening og løfter med lettere vekter enn hun pleier. Dette er fine justeringer. Vi må imidlertid huske at vi snakker om en meget godt trent person som har trent seg opp gradvis til å komme på det meget høye nivået hun var på da hun ble gravid. Hennes treningsprogram kan derfor ikke overføres til kvinner som ikke har trent tidligere.

Satser mot OL i Rio

For Cathrine Larsåsen handler treningen om å gjøre seg best mulig forberedt til opptreningen etter fødselen. På veien mot OL i Rio er det flere delmål. Først skal hun komme tilbake i toppform.

– Hvor langt tid det tar å komme tilbake, vet jeg ikke. En ting er det fysiske, men jeg driver med en teknisk øvelse, og den tekniske delen vet jeg ikke hvordan det vil gå med siden jeg ikke får trent på det nå, sier hun.

– Men det hadde vært kult å komme tilbake og ta NM-gull neste år, for å vise meg frem litt, sier hun og ler.

Etter utendørssesongen i 2015 begynner den virkelige oppkjøringen til Rio-OL. Målet er å kvalifisere seg til mesterskapet under innendørssesongen.

– Og hvis jeg kommer til OL, er det selvfølgelig ikke nok å ha vært der. Da vil jeg prestere og komme så tett på en finaleplass som mulig.

Larsåsen innehar den norske stavsprangrekorden på 4,40 meter. Skal hun hevde seg i OL, må hun trolig sette ny personlig rekord.

– Nivået heves jo vært eneste år, men jeg tenker at det bør være mulig å hoppe over 4,50 og kanskje mer. Men skal man ta medalje, må man nok opp mot 4,80-90, selv om alt kan skje i et mesterskap.

Men det er langt frem dit. Først skal hun bli mamma, og det gleder hun seg veldig til.

Fakta:

Cathrine Larsåsen

Født 5. desember 1986 (28 år)

Samboer med lengdehopperen Morten Jensen

Bor i København i Danmark

Født i Oslo

Sport: Friidrett, stavsprang

Rekord: 4,40 meter (utendørs), 4,41 (innendørs)